info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads nekades möte på arbetsplats

Byggnads ville hålla möte på en JM-arbetsplats i Helsingborg och bland annat tala om utländsk arbetskraft. Men det blev nej från företaget, med motiveringen att man säger nej till politiska möten. – Det är för jäkligt, säger Remi Jönsson, ombudsman på Bygg 4:an.

Det var i fredags som han tillsammans med förre byggnadsarbetaren och nuvarande kommunalrådet i Helsingborg, Tomas Nordström (s), ville hålla ett arbetsplatsmöte på JM-arbetsplatsen Slottshöjden. Remi Jönsson berättar att han  ett par dagar tidigare bett att få komma dit tillsammans med kommunalrådet och då fått ja. Men nu blev det nej.
–Enligt platschefen var orsaken var att JM:s koncernledning förbjudit politiska möten på arbetsplatser, säger Remi Jönsson.

Han blev mycket förvånad över nejet och motiveringen.
– Det var otroligt frusterande att vi inte kunde få hålla det här mötet inne på arbetsplatsen och informera våra medlemmar. Vi ville främst tala om kollektivavtal och om utländsk arbetskraft som är en stor fråga, som många oroar sig för, säger han.
Remi Jönsson säger att både han och Tomas Nordström självklart förmedlar sina värderingar, men att det inte var något partipolitiskt möte. Han tycker det är viktigt att vara ute och tala med medlemmarna och att de får chansen att ställa frågor till någon i beslutande ställning.
I fredags slutade det med att byggnadsarbetarna lämnade arbetsplatsen på sin rast och att mötet hölls i på trottoaren utanför.
Remi Jönsson säger att Bygg 4:an tidigare har hållit 10-15 liknande möten på ett antal andra arbetsplatser, bland annat hos Skanska och Peab. Inte på någon annan arbetsplats har de blivit nekade.

Enligt JMs pressansvarige Tomas Eriksson tillåter JM inte politiska möten på arbetsplatser,  men man är öppen för fackliga möten. I det här fallet blev det en tolkningsfråga, menar han. När mötet först fick ja, trodde platschefen att det var ett fackligt möte, men när också kommunalrådet var med uppfattade han det som ett politiskt möte och då sa han nej, enligt Tomas Eriksson.
Remi Jönsson tycker att tolkningen är märklig och säger att Byggnads kommer att fortsätta hålla liknande möten för sina medlemmar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads nekades möte på arbetsplats

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig