info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads kräver skadestånd för asbestrivning

Byggnads kräver Skanska på 520 000 kronor i skadestånd för att gymnasieelever och byggnadsarbetare utsattes för asbest under flera veckor, på en arbetsplats i Mariestad. I en lokal förhandling har Skanska sagt nej till kraven. Nu går ärendet vidare till central förhandling.

Det var i samband med rivnings-och renoveringsarbeten till kontorslokaler i Mariestad som det efter flera veckors arbete upptäcktes att det fanns asbest i golv och spackel. 14 personer har arbetat i lokalerna; Skanska-anställda, underentreprenörer och praktikanter från byggymnasiet. De har utsatts för en stor hälsofara. Byggnads anser att Skanska har brutit mot arbetsmiljöavtalet och kräver skadestånd.
– Vi begär skadestånd på sammanlagt 520 000 kronor, berättar Jan-Olov Gustavsson, regionalt skyddsombud på Bygg 6:an Väst.

Facket begär 30 000 kronor per person för totalt 14 personer, såväl byggnadsarbetare som gymnasieelever. Dessutom kräver Byggnads totalt 100 000 kronor i skadestånd till den egna organisationen.
Under onsdagen hölls lokala förhandlingar. Då sa Skanska nej till Byggnads krav. Därför går nu ärendet vidare till centrala förhandlingar.
Beställaren sa före byggstart till Skanskarepresentanter att det inte fanns asbest i lokalerna. Både byggherren och Skanska har åtalsanmälts av arbetsmiljöverket, för det inträffade. En åklagare får avgöra om ärendet ska drivas vidare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads kräver skadestånd för asbestrivning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig