info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads kräver bättre arbetsmiljö

Byggnads förbundsfullmäktige gjorde i går ett uttalande, där förbundet vill att krafttag görs för en bättre arbetsmiljö inom byggbranschen. Byggnads vill bland annat att arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin stoppar neddragningen av Arbetsmiljöverkets resurser och i stället ökar inslagen.

Byggnads förbundsfullmäktige har sammanträtt under två dagar. I går gjordes ett uttalande av fullmäktige om arbetsmiljön. Bakgrunden är de senaste rapporten om flera dödsfall i byggbranschen. I genomsnitt omkommer en byggnadsarbetare i månaden. Till det kommer alla människor som skadar sig på arbetsplatserna, vilket resulterar i ett livslångt lidande. Andra arbetsmiljöproblem är asbest som åter igen förekommer på arbetsplatserna och asbestsanering görs många gånger utan att gällande regler följs.

Byggnads förbundsfullmäktige riktade i går, i sitt uttalande, kritik mot den borgerliga regeringen med arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i spetsen, som har gjort nerskärningar i Arbetsmiljöverkets verksamhet. I uttalandet står att ”Arbetsmiljöverket har fått minskade resurser och därmed också sämre förutsättningar att kontrollera oseriösa arbetsgivare”.
Byggnads förbundsfullmäktige beslutade därför att:
* arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin måste omedelbart stoppa neddragningen av Arbetsmiljöverkets resurser och istället öka anslagen.
* att regeringen måste tillföra mer resurser för utbildning av skyddsombud
* att arbetsgivarna måste sätta arbetsmiljön i första hand och inte låta pressade byggtider leda till att medlemmarna riskerar liv eller hälsa. Arbetsgivarnas efterlevnad av arbetsmiljöplanerna måste bli bättre.
* att byggherrarna måste ta ansvaret för arbetsmiljön och inte lämna över ansvaret till underleverantörerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads kräver bättre arbetsmiljö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig