info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads informerar kineser på skandalbygge

Usel arbetsmiljö, extremt låga löner och mycket annat. Bygget på Dragon Gate i Älvkarleby har fått mycket kritik. Nu vill Byggnads informera de kinesiska arbetarna om deras rättigheter.

Framförallt ska Byggnads förklara hur svenska lönekonton fungerar. Arbetarna på Dragon Gate har haft kinesiska konton och därför har insynen varit dålig. Byggnads ska nu kontrollera att kineserna får lön efter kollektivavtalet, det vill säga 140 kronor/timme istället för slavlön på under 20 kronor/timme.
Magnus Carlberg på Byggnads i Gästrikland håller nu på att planera ett informationsmöte.
– Det vi vill är först och främst att de ska få rimliga löner. De ska också ha rätt att med bankomatkort kunna ta ut pengar från svenska banker så länge de är i Sverige. Sen kan man ju spekulera i om de verkligen får behålla pengarna själva. Tyvärr har vi våra begränsningar och kan inte följa med dem ändå hem till Kina för att kontrollera, säger han.

Trots att det inte finns någon garanti att arbetarnas löner hamnar i deras egna fickor är ändå Byggnads nöjda med att arbetsförhållandena på Dragon Gate bygget har blivit bättre.
– Visst finns det fortfarande mycket att anmärka på, men mitt intryck är att arbetsmiljön blir bättre och bättre, säger Magnus Carlberg.
Dragon Gate i Älvkarleby beskrivs av dess VD Erland Ågren som ett centrum för kultur, turism och affärsmöten mellan Kina och Sverige.

Förra året utnämnde tidningen Byggnadsarbetaren Dragon Gate till årets sämsta bygge.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads informerar kineser på skandalbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig