info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads hotar med blockad mot skolbygge

Byggnads är på väg mot ännu en blockad mot en byggarbetsplats med utländsk arbetskraft. Denna gång handlar det om ett skolbygge i Ekeby i Uppsala. - De förhalar förhandlingarna hela tiden. Vi ville skriva i går, men nu vill de ha allt översatt till litauiska. De vill vinna tid helt enkelt, säger Hans Olsson, ordförande för Byggnads i Uppsala.

Blockadhotet gäller det litauiska bemanningsföretaget Upteka. Byggherre på arbetsplatsen är Hoffman House. I går lämnade avdelningen i Uppsala in en blockadansökan till Byggnads förbundskontor.
– Det brukar ta en vecka innan vi kan lägga varsel och ska jag vara ärligt tror jag inte det händer någonting under tiden fram till dess, säger Hans Olsson.
Förhandlingarna om ett kollektivavtal har pågått i flera veckor mellan Byggnads och Upteka.
– Nu försöker vi sätta lite press på byggherren Hoffman House.
Gunnar Hoffman – ägaren till Hoffman House – är även delägare i Upteka.
– Jag äger aktier i bolaget, men har ingenting med driften att göra. Något mer vill jag inte säga om detta, säger Gunnar Hoffman.
Hans Olsson hävdar att det finns tydliga kopplingar mellan Gunnar Hoffman och Utpeka som sträcker sig längre än ett aktieägarinnehav.
– De har ett aktivt samarbete. Gunnar Hoffman är anmäld som bolagets representant i Sverige och en snabb kontroll på deras hemsida visar ju på tydligt samverkan, säger Hans Olsson.
I fastigheten där skollokalerna byggs brukar det arbeta mellan 4 och 8 litauer. Enligt Hans Olsson driver Hoffman House ytterligare två arbetsplatser där de köper in tjänster av Utpeka – en uppe i Öregrund och en utanför Östhammar.
Om blockaden träder i kraft kommer den att omfatta alla tre arbetsplatser.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads hotar med blockad mot skolbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig