info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads hotar med blockad mot hotellbygge

Byggnads i Örebro hotar byggföretaget Entré Hotels i Sverige AB med blockad. Företaget har, enligt Byggnads, betalat ut för lite i lön till nio polska arbetare. Dessutom misstänker man att lönerna betalats ut svart.

I november förra året skrev Entré Hotels i Sverige AB på ett avtal med Byggnads gällande nio stycken polska arbetare. Den tecknade löneöverenskommelsen var på 150 kronor i timmen. Den reella timlönen skulle landa på 105 respektive 132 kronor beroende på ålder, erfarenhet och utbildning. Enligt de polska byggnadsarbetarna har en lön på 70 kronor i timmen betalats ut kontant. Ulf Kvarnström på Byggnads i Örebro berättar:

– Vår tolk har pratat med de Polska byggnadsarbetarna. Hantverkarna har varje månad lämnat över en tidsrapport till sin arbetsgivare, därefter har de fått pengar i handen. Tidsrapporten har rivits då lönen lämnats över, säger han.

Enligt Ulf Kvarnström har byggföretaget en skuld på 640.000 kronor till byggnadsarbetarna. Byggnads i Örebro har haft två förhandlingar med Entré Hotels. Vid den första förhandlingen påstod byggföretagets representant och vd, Peter Litchell, att han förstod det som att det var Hotell och restaurangs avtal som gällde för byggnadsarbetarna, menar Ulf Kvarnström, vilket Byggnads representanter fann märkligt då Peter Litchell var den person som skrivit under avtalet med Byggnads.

– Vid den andra förhandlingen sade jag att Entré Hotels var skyldiga att betala arbetarna 640.000 kronor totalt. Jag sade också att om Entré Hotels inte protesterar betyder det att de går med på vårt krav. Någon protest från Entré Hotels kom aldrig in, säger Ulf Kvarnström.

I går, torsdag, betalades en summa på 300.000 kronor in på byggnadsarbetarnas lönekonton. Sedan förhandlingarna med Byggnads har det gått ytterliggare en månad och skulden till byggnadsarbetarna har ökat. Enligt Ulf Kvarnström är Entré Hotels fortfarande skyldiga de nio polska byggnadsarbetarna 450.000 kronor. Däremot har Byggnads i Örebro inte kontrollräknat huruvida det kommit in mer pengar under fredagen, vilket man planerar att göra efter helgen.

Enligt Peter Litchell har Entré Hotels betalat in de löner som Byggnads kräver. Han menar att konflikten bottnar i att de polska byggnadsarbetarna inte har kunnat styrka att de har en yrkesutbildning.

– Hade de styrkt att de var utbildade hade de fått en högre lön, säger Peter Litchell.

Misstankarna från Byggnads i Örebro att Entré Hotell betalat ut svarta löner avfärdar Peter Litchell.

– Vi har betalat skatt. Däremot har vi missat att betala övertidsersättning till byggnadsarbetarna. Om Byggnads fortfarande inte är nöjda med det vi betalat till de polska byggnadsarbetarna får de höra av sig till oss, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads hotar med blockad mot hotellbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig