info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads ger upp avtalad granskning

Byggnads avstår från principen att alla anställda ska betala för lönegranskning. Det är det viktigaste innehållet i ett bud som lämnades till byggarbetsgivarna idag.

När Byggnads och Sveriges Byggindustriers (BI) små förhandlingsdelegationer träffades klockan två idag hade Byggnads givit upp sin ambition att försvara de avtalade granskningsarvodena. I stället lämnade man fram en paketlösning som innebär att Byggnads avdelningar förlorar en avtalad inkomst på cirka 240 miljoner kronor.

Byggnads avtalsförslag, som diskuterats i den stora förhandlingsdelegationen under dagen, innebär att avdragen från lönen för lönegranskning upphör för alla på byggavtalets område. På anläggningsavtalets område och i hängavtalsbundna företag får de anställda en löneökning på 1,5 procent.
Men den löneökningen kommer troligen att ätas upp av en höjd medlemsavgift till facket, för just avdelningarnas lönegranskning. Byggnadsarbetaren har inte lyckats nå Byggnads förhandlare för en kommentar om hur avdelningarna ska kompenseras för inkomstförlusten.
Oorganiserade byggnadsarbetare kommer därmed att helt slippa kostnaden för de avtalsförmåner som normalt gäller för alla på en arbetsplats. Det har tidigare varit Byggnads viktigaste argument för de avtalade granskningsarvodena.

I övrigt innehåller Byggnads förslag till byggarbetsgivarna 3,9 procents löneökning, höjd helglön, friskvårdsersättning på 2 000 kronor per år och utbyggd föräldralön. Byggnads vill också ha samma förhandlingsordning på anläggningsavtalets område som på byggavtalets, det vill säga att Byggnads avdelning är lokal part i löneförhandlingar.
– Avtalen löper ut under veckoslutet och vi vill i första hand tillförsäkra våra medlemmar reallöneökningar och förbättrade pensioner, inte älta frågan om lönegranskning, säger Byggnads ordförande Hans Tilly i ett pressmeddelande där paketlösningen presenteras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads ger upp avtalad granskning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig