info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads ger 562 000 till socialdemokraterna

Byggnads ger 562 000 kronor, ungefär sex kronor per yrkesaktiv medlem, till socialdemokraterna i år. Även föregående år har summan legat på motsvarande nivå.

Utöver detta bidrag tillkommer en gåva på en miljon som partiet fick i samband med förra kongressen, för fyra år sedan. En gåva kan komma att lämnas över även vid årets kongress.
– Vår bedömning är att en socialdemokratisk seger gagnar medlemmarna, för socialdemokraterna kommer att driva våra frågor, säger Byggnads ekonomichef Clas Nykvist.

Siffrorna framgår av ett svar till riksdagens utredningstjänst, gällande Byggnads stöd till politiska partier. En av sina frågor har utredningstjänsten dock inte fått svar på, den handlar om hur stora personalresurser förbundet ställer till förfogande för samverkan med socialdemokraterna inför valet.
Clas Nykvist tycker att frågan är felställd, och obesvarbar. Han poängterar att Byggnads inte låter någon annan styra över sin personal, att organisationen driver sina egna frågor oberoende av om det är valår.

Organisationen för att arbeta med politiska frågor är stärkt inför valet. Men Clas Nykvist slår fast att det är för att driva de egna medlemmarnas frågor, inte för att jobba på socialdemokraternas uppdrag.
Å andra sidan finns sambandet där, eftersom just de egna frågorna anses gynnade av en socialdemokratisk valseger. Enligt Clas Nykvist går det dock inte att räkna ut omfattningen av det politiska arbetet under valåret – alla inom Byggnads jobbar alltid politiskt. Viktigast just nu inför valet är att värna kollektivavtalen och a-kassenivåerna.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads ger 562 000 till socialdemokraterna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig