info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads för skärpt upphandlingslag

Byggnads ska arbeta för krav på kollektivavtal vid alla offentliga upphandlingar. Men det duger inte med vilket kollektivavtal som helst. Kongressen förtydligade sig apropå att en ny fackförening skaffat avtal i Jämtland.

Byggnads i Jämtland-Härjedalen konstaterade i en motion till kongressen att kommun, stat och landsting varje år gör upphandlingar för 450 miljarder kronor, och att många av dem gäller byggbranschen. De krävde att Byggnads ska verka för att lagen ska ta upp kollektivavtal som ett kriterium för både huvud- och underentreprenörer vid upphandlingar. Även från Uppland och Göteborg kom motioner om att kollektivavtal bör krävas vid upphandlingar.

Kongressen klubbade igenom motionerna, men först efter att ha infört ett förtydligande. Nämligen att kollektivavtalen ska vara slutna under någon av de fackliga huvudorganisationerna, alltså exempelvis LO. Tillägget gjordes efter att Martin Hallgren från Byggnads i Jämtland tagit upp att ett företag i Åre skrivit kollektivavtal med den nya ”Fackföreningen för arbete i Sverige”.

– Där står det bland annat att man efter sex timmars arbete har rätt till femton minuters matrast, om man kommit överens med arbetsgivaren, hävdade Martin Hallgren.
– Det är inte riktigt sådana kollektivavtal vi vill ha.
Byggnads i Jämtland arbetar nu med att få skriva ett eget avtal med det företag som har avtal med ”Fackföreningen för Sverige”. Parterna ska träffas igen under den här veckan.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads för skärpt upphandlingslag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig