info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads får inte behandla löneuppgifter

Datainspektionen står fast vid sitt beslut. Det är ett intrång i den personliga integriteten att Byggnads behandlar löneuppgifter för icke-medlemmar. Det framkommer i ett yttrande från Datainspektionen.

Datainspektionen ansåg i ett beslut den 17 december att det är ett intrång i den personliga integriteten att Byggnads behandlar löneuppgifter för icke-medlemmar. Byggnads överklagade i slutet av januari Datainspektionens beslut till länsrätten. Datainspektionen har nu yttrat sig över Byggnads överklagan och anser i yttrandet att beslutet från 17 december ska stå fast.
Byggnads har framfört att behandlingen av personuppgifter är förenlig med personuppgiftslagen (PUL). Datainspektionen anser att Byggnads saknar lagligt stöd i PUL § 10 att utföra den avsatta behandlingen av personuppgifter. Bland annat anser Datainspektionen att Byggnads behandling av icke-medlemmars personuppgifter inte är en arbetsuppgift av allmänt intresse.
Den enskilde icke-medlemmens intresse av att ha sina personuppgifter i fred väger också tyngre än Byggnads intresse att behandla uppgifterna.
Nu ska Byggnads troligtvis yttra sig igen innan länsrätten fattar beslut i frågan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads får inte behandla löneuppgifter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig