info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads backar Musikerförbundet

Byggnads stödjer Musikerförbundets krav på kollektivavtal för deltagarna i idol. Enligt avtalssekreterare Torbjörn Hagelin kan sympatiåtgärder bli aktuella.

I förrgår varslade Musikerförbundet produktionsbolaget Freemantle Media, som för TV4:s räkning producerar Idol, om strejk. Detta sedan bolaget meddelat att det inte hade för avsikt att teckna kollektivavtal.
Nu sluter Byggnads och de övriga förbunden i 6F upp på Musikerförbundets sida.
– Det är oerhört upprörande och allvarligt att produktionsbolaget FremantleMedia vägrar teckna kollektivavtal. Det är skamligt att man utnyttjar unga människors drömmar och erbjuder dom arbetsvillkor som är oacceptabla, oskäliga och som saknar motstycke i arbetslivet i övrigt, säger avtalssekreterarna i 6F-förbunden i ett gemensamt uttalande.

1 250 kronor i veckan

Musikerförbundet anser att villkoren Freemantle Media erbjuder är ”oacceptabla, oskäliga och saknar motstycke i arbetslivet i övrigt”. För en lön på 1 250 kronor per vecka förbinder sig deltagarna att arbeta upp till 16 timmar om dagen. Av kontraktet framgår dessutom att deltagarna själv förväntas stå för sitt försäkringsskydd under inspelningen.
Avtalet innehåller även bestämmelser enligt vilka deltagarna upplåter sin upphovsrätt, en viktig fråga för Musikerförbundet. Enligt fackföreningen tvingas deltagarna dessutom, genom obligatoriska kontrakt med skivbolag, att betala upp till 20 procent av sina intäkter till produktionsbolaget – i upp till fem år efter att Idolproduktionen avslutats.

Sympatiåtgärder aktuella

Stridsåtgärderna träder i kraft fredagen den 25 november. Förutom strejk rör det sig om blockad mot nya anställningar och uppdrag. 6F överväger sympatiåtgärder men Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin vill inte gå in på vilka åtgärder som i så fall kan sättas in.
‒ Vi vill att arbetsgivarparten kommer till förhandlingsbordet och tecknar kollektivavtalt. De åtgärder som kan bli aktuella får vi återkomma till.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads backar Musikerförbundet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig