info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads backar från lönekrav

Byggnadsarbetare som kommer att arbeta på Fanerduns jätteprojekt i Kalmar ska få sina löner utbetalda på en kinesisk bank. Därmed släpper Byggnads sitt krav på att pengarna ska in på svensk bank.

När Fanerdun, dess byggbolag Zheijang Huacheng Steel Structure och Byggnads träffades senast för att teckna kollektivavtal backade Byggnads från kravet om att arbetarna som kommer från Kina ska få sina löner utbetalda på bank i Sverige. Ett krav som facket tidigare ställt för att kontrollera om byggnadsarbetarna överhuvudtaget får lön. Första omgången det kinesiska företaget började bygga på mässhallen utanför Kalmar fick arbetarna aldrig se några löner. Det här blev sjätte gången parterna träffades för att sluta kollektivavtal.

– Vi har jämställt det här med att pengarna betalas in på en svensk bank. På så sätt har vi backat. Men det framgick i onsdags att det skulle handla om miljonbelopp för företaget att betala ut löner på svenska banker, säger Morgan Nyberg, Byggnads ordförande i Kalmar.

För att kontrollera att lönerna sätts in på banken i Kina vill facket etablera en kontakt på banken. Andra krav som Byggnads ställer på Fanerdun och byggbolaget vill Morgan Nyberg inte avslöja i dagsläget, utan han vill vänta in Fanerduns ställningstagande. I slutet av veckan möts parterna igen. Kommer man då överens sluts ett avtal, vilket är en förutsättning för att de kinesiska företagen ska kunna föra hit arbetstagare. Kommer de inte överens får förhandlingarna vänta tills efter semestern, säger Morgan Nyberg.

Enligt lokaltidningen Östran har arbetsförmedlingen i Kalmar inte fått in några ansökningar om att ta in kinesisk arbetskraft än. Däremot har Fanerdun haft ute platsannonser på hela den europeiska arbetsmarknaden under fyra veckor, vilket är krav innan ett utomeuropiskt företag får rekrytera från andra länder, till exempel Kina. Inte heller Migrationsverket har sett till några ansökningar om uppehållstillstånd från enskilda arbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads backar från lönekrav

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig