info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads anseende högre än LO:s: "Ett kvitto"

Byggnads anseende fick ett rejält lyft förra året, enligt en ny undersökning. Ett ökat anseende för yrkesgruppen byggnadsarbetare under pandemin kan vara en förklaring, enligt Byggnads kommunikationschef Karin Lindström.

"Siffrorna kan vara ett tecken för ett ökat anseende för byggnadsarbetare generellt", säger Karin Lindström. Foto: Mostphotos/Byggnads

I Kantar Sifos årliga index om organisationers anseende visar det sig att Byggnads ökat mest av alla under 2020. Anseendet, som baseras på allmänhetens tilltro eller intryck till en organisation, mäts i ett index från 0 till 100. För Byggnads del ökade index med 50 procent jämfört med föregående år, från 24 till 36.

Organisationen har fortfarande långt upp till Friluftsfrämjandet (69) och Naturskyddsföreningen (61) i toppen, men ligger samtidigt långt före Kommunal (21) och LO (22) i botten.

Karin Lindström, kommunikationschef på Byggnads, gläds över de positiva siffrorna.

– Det är jätteroligt. Det känns som ett kvitto på det vi gör, att vi driver våra medlemmars intressen och viktiga frågor för våra medlemmar också uppmärksammas av omvärlden, säger hon.

Vilka frågor tänker du på?

– Det är alltifrån bland annat politiskt frågor, till exempel pensionsfrågan, som är den senaste viktiga frågan vi tar upp. Även LAS- och A-kassefrågan har varit viktiga.

Karin Lindström nämner också en lyckad avtalsrörelse som en faktor för ökat anseende.

– Där har vi varit framgångsrika med att få igenom förslag som inte politiken har lyckats med. Som till exempel de regionala skyddsombudens tillträde till alla arbetsplatser.

Vad visar siffrorna mer?

– De kan vara ett tecken för ett ökat anseende för byggnadsarbetare generellt. Det har varit ett speciellt år, där byggnadsarbetarna har fortsatt att gå till jobbet. Det tror jag syns och märks. Vissa kan jobba hemma och sitta i tryggt förvar, andra kämpar på och fortsätter att ta ansvar och bygga Sverige, oavsett pandemin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads anseende högre än LO:s: "Ett kvitto"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig