info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggmissen skapade kaos i skolan: "Fick möblera i idrottssalen"

Plötsligt såg lärare att väggen började bukta. Det blev starten till upptäckten av både en vattenskada och asbest och det ledde till att skolstarten måste skjutas upp.

Lärare upptäckte vattenskadan på den här väggen mellan två klassrum efter att eleverna gått på sommarlov i juni. När man senare började riva upp golven upptäckte man asbest i svartlimmet under golvmattorna. Foto: Therese Nilsson/Söderhamns-Kuriren

Strax efter att sommarlovsstarten såg lärarna på Stråtjära skola i Söderhamns kommun något mystiskt.

–  Vi såg en bubbla här i väggen och när vi tryckte på den så rann det vatten, berättade läraren Anna Nordgren, för Söderhamns-Kuriren.

Det vara bara början på en mindre trevlig upptäckt. Ett läckage som orsakat skador i lokalerna, i såväl, väggar som tak och golv.

–  Man har missat att kapa av och plugga igen en varmvattenledning, ett kopparrör, som gått från nedervåningen upp till ett ventilationsaggregat på vinden. Aggregatet stängdes av och byttes för flera år sedan. Röret har sedan stått så och varit trycksatt och då springer det läck till slut.  Att ledningen var kvar, var en miss helt enkelt,  säger fastighetsförvaltaren Jens Wallén och fortsätter:

Jens Wallén.

– Den skulle kapats av och pluggats igen nere i källaren, eller åtminstone inte varit trycksatt,

När läckaget från ledningen började är oklart. Förmodligen hade det stått och droppat en längre tid, tror Jens Wallén. Och det hann ställa till en ordentlig skada på lokalerna.  Det var skador i två av tre klassrum.
Både innertak och väggar var skadade och en avfuktare har stått på i sommar. Men sedan upptäcktes även att det var läckage i golvet. Det i sin tur ledde till att man i veckan före skolstarten, när byggföretaget var på plats, hittade svartlim med asbest under golvmattan. Mattorna är inlagda 1958. Då sprack den ursprungliga tidplanen och skolstarten fick skjutas upp.

Stråtjära skola. Foto: Söderhamns kommun.


En saneringsfirma
togs in och tog bort asbesten. Skolstarten kunde ske efter ett par dagars försening, i onsdags i förra veckan. Men eleverna fick börja i andra lokaler. Man fick möblera i idrottssalen för att kunna ha lektioner där,  även matsalen och fritidsrummen har använts till lektioner. Cirka 45 elever går på skolan och nästa år väntar en större renovering. Då ska även de mattor som inte skadats bytas ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggmissen skapade kaos i skolan: "Fick möblera i idrottssalen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig