info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygglönerna ökade med 3,5 procent

Den genomsnittliga lönen i byggbranschen var 143,25 kronor per timme under första kvartalet i år. Det innebar att lönerna ökade med 4,86 kronor per timme eller 3,5 procent jämfört med samma kvartal 2006 enligt Byggnads lönestatistik.

Tendensen med måttliga löneökningar trots högkonjunktur håller i sig. Under första kvartalet i år ökade lönerna med måttliga 3,5 procent, i nivå med de gamla avtalens nivåer. Mest ökade lönerna i vvs-branschen, med 7,70 kronor per timme, eller 5,4 procent.

I gruppen trä-, betongarbetare samt murare (TBM-gruppen) låg den genomsnittliga löneökningstakten på genomsnittet, 3,5 procent. Det mest anmärkningsvärda i TBM-gruppen var att antalet arbetade timmar minskade mer än normalt jämfört med fjärde kvartalet 2006. Det kan tyda på att byggandet nått kapacitetstaket, en slutsats som Byggnads förhandlingschef Gunnar Ericson anser är rimlig om än inte säker.
– Samtidigt ökar antalet arbetade timar på anläggningssidan så det är omöjligt att dra säkra slutsatser, säger han.
I TBM-gruppen har Stockholm de högsta ackordslönerna, 171,31 kronor per timme i genomsnitt. Linköping, som under några år legat högre än stockholmarna, skuggar, fyra öre efter.

Andelen prestationslöner ökade med 2,2 procentenheter, till 21,4 procent jämfört med första kvartalet 2006. Men bland ställningsbyggarna redovisas nu inga ackordstimmar som mäts efter prislistan. Bland de sista entusiastern fanns ställningsbyggarna på Skånska Ställning i Malmö men när företaget blev uppköpt försvann prislistemätning också där.
– Det är fortfarande många ställningsbyggare som arbetar på beting. Men prislistan är helt borta, delvis beroende på att den är för dålig, säger Freddie Åkerblom, ombudsman på Byggnads i Malmö.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygglönerna ökade med 3,5 procent

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig