info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygglönerna ökade en femma per timme

Lönerna i byggbranschen ökade med fem kronor per timme, 3,5 procent, från tredje kvartalet 2006 till samma mätperiod i år. Det visar Byggnads lönestatistik för tredje kvartalet.

Byggnadsarbetare tjänade i genomsnitt 147,35 kronor per timme under tredje kvartalet 2007. Det visar Byggnads lönestatistik som bygger på avtalsbundna företags redovisning av löneuppgifter.
Under tredje kvartalet har företagen och Byggnads avdelningar skärpt redovisningen som gör det möjligt för Byggnads att producera lönestatistik. Problemen från andra kvartalet, då antalet arbetade timmar som redovisades minskade drastiskt mitt i högkonjunkturen, har till stor del rättats till. Statistiken på byggavtalets område är nu trovärdig medan det kvarstår en del problem på andra avtalsmråden.

Statistiken visar att bygglönerna nu ökar i en takt som ligger strax över den avtalade löneökningstakten. Orsaken är framför allt ackorden, som bland trä-, betongarbetare och murare, TBM-gruppen, ökade med i genomsnitt 6,53 kronor per timme eller fyra procent.
Det vvs-avtal som Byggnads accepterade våren 2007 innebär en försämring av lönestatistiken i branschen. Rörarbetsgivarna behöver nu bara redovisa lönerna en gång per år, i samband med årsskiftet. Och också för den uppgiften krävs det en särskild överenskommelse med varje arbetsgivare.
– Det var helt enkelt det vi kunde få när grundavgiften avskaffades, säger Rolf Levin, som förhandlade för Byggnads.
En effekt av förändringen är att Byggnadsarbetaren inte redovisar vvs-montörernas löneutveckling.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygglönerna ökade en femma per timme

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig