info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygglärlingar missar a-kassa

Lärlingar som är medlemmar i Byggnads, men missar att fylla i inträdesansökan till a-kassan står på bar backe om de blir arbetslösa. Det har blivit följden av a-kassornas allt tuffare handläggning.

Sten-Åke Thorén, chef för Byggnads a-kassa menar att det är en vanlig missuppfattning att det räcker med att gå med i Byggnads, för att få ta del av arbetslöshetsförsäkringen.
– Arbetslöshetsförsäkringen är helt fristående från Byggnads, och måste tecknas särskilt. Precis som en villaförsäkring, går det inte att komma när villan brunnit ned och teckna den, säger han.

Trycket på a-kassorna att strikt följa regelverket i arbetslöshetsförsäkringen har ökat sedan inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen tillkom 2004.
Inspektionen är en ny myndighet som utövar tillsyn över arbetslöshetsförsäkringen och a-kassornas handläggning av olika ärenden.
– De som går med i Byggnads när de går på gymnasiet, men som missar att fylla i inträdesansökan till a-kassan när de fått jobb – riskerar att stå utan ersättning den dag de blir arbetslösa, säger Sten-Åke Thorén, chef för Byggnads a-kassa.

Inträdeskravet i Byggnads a-kassa är att lärlingen ska ha arbetat i minst fyra veckor och en dag på en byggarbetsplats.
– Mitt intryck är att ungdomarna blir sämre och sämre på att höra av sig när de fått jobb efter gymnasiet, säger Leif Söderqvist på Byggnads avdelning i Värmland.
De flesta elever går med i Byggnads under studietiden, och det är alltså först senare, då de börjar som lärling i ett företag, som de har rätt att gå med i a-kassan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygglärlingar missar a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig