info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygglaget säger upp sig i protest

Ackordsförhandlingarna strandade. Då tog Byggcompagniet in bland annat polsk arbetskraft för att bygga klart bostadsrätterna i Landskrona. Hela bygglaget kommer nu att säga upp sig själva i protest. – Det är för jävligt. Man känner sig utnyttjad, säger snickaren Per-Oskar Liljenberg.

Byggcompagniet i Malmö AB bygger bostadsrätter i centrala Landskrona. Bygget började i januari och arbetet gick bra.
– På etapp två arbetade vi dubbelt så snabbt. Det gick bra både tidsmässigt och enligt arbetsplanen, säger snickaren Per-Oskar Liljenberg.
Men när byggnadsarbetarna ville ha betalt för det utförda arbetet tog det stopp. De lokala förhandlingarna mellan Byggnads och Byggcompagniet slutade i oenighet.
Enligt byggnadsarbetarna skulle ackordsunderlaget ha givit en förtjänst på 180 kronor i timmen. Men budet från arbetsgivaren var 170 kronor.

Per-Oskar Liljenberg berättar att han har arbetat på företaget i fem år och tycker att lönerna i företaget i princip har stått stilla den senaste tiden.
Lönekonflikten gick vidare till centrala förhandlingar i juni som också slutade i oenighet. När Per-Oskar Liljenberg och de andra snickarna kom tillbaka efter semestern i förra veckan fick de reda på att arbetsgivaren hade tagit in två svenska egenföretagare och minst två polska byggnadsarbetare. De hade arbetat under hela semestern och fortsatte arbetet under förra veckan. De polska byggnadsarbetarna ska enligt Per-Oskar Liljenberg tjäna 85 kronor i timmen.
– Det är för jävligt. De polska byggnadsarbetarna arbetar dygnet runt, även kvällar och helger.
Per-Oskar Liljenberg har nu sagt upp sig. Ytterligare en snickare har sagt upp sig och fler är på gång. Enligt Per-Oskar Liljenberg kommer hela bygglaget på åtta personer att säga upp sig själva.
– Vi ser ingen framtid när de håller på så här och dumpar våra löner, säger Per-Oskar Liljenberg.
Han och de andra byggnadsarbetarna tjänar nu grundlön, 124 kronor i timmen.
– Vi har just nu förlorat jättemycket pengar på det här. Kanske 20 000 till 25 000 kronor per gubbe, säger Per-Oskar Liljenberg.

Mats Höjman, personalansvarig på Byggcompagniet, säger att personalen inte är inhyrd, utan att man har tagit in en underentreprenör som ska utföra arbetet.
– Vi måste slutföra jobbet och ersätta den personal som har slutat.
Men vi vet inte vad de har för anställda, om de är polacker eller inte.
Mats Höjman säger till Byggnadsarbetaren att det finns kollektivavtal och att byggnadsarbetarna har avtalsenliga löner.
– Det är fel att de tjänar 85 kronor i timmen. Det är nettolönen. Deras bruttolön är 109,12 kronor, säger han.
Hur ser du på att byggnadsarbetarna säger upp sig?
– Det är tråkigt. De är duktiga medarbetare, men vi kan inte hindra dem från att söka lyckan på annat ställe, säger Mats Höjman.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygglaget säger upp sig i protest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig