info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbarnas rutinjobb förvandlades till en mardröm – leddes ner i källaren under pistolhot

Brister och småfel skulle fixas i en bostadsrättsförening. Men det rutinmässiga jobbet utvecklades till något helt annat.

Byggjobbarnas rutinjobb blev en mardröm
Byggjobbaren försökte öppna dörren med sin servicenyckel när lägenhetsinnehavaren riktade en pistol mot honom. Foto: Mostphotos

Det var en måndagsförmiddag i januari i år som fyra personer från ett byggföretag i Skåne skulle åtgärda brister som framkommit i samband med en så kallad sexmånadersbesiktning hos en bostadsrättsförening i Malmö.

En av byggjobbarna skulle börja med att fixa ett fel på en balkong. Han knackade på lägenhetsdörren, men ingen öppnade. När han hade väntat en stund tog han fram sin servicenyckel för att komma in i bostaden. Då flög dörren upp.

LÄS ÄVEN: Byggjobbare blev pistolhotad av naken man

Innanför dörren stod en man i bar överkropp som riktade en pistol mot hans ansikte och frågade vad han gjorde där.

Byggjobbaren försökte förklara sitt ärende. Men den beväpnade lägenhetsinnehavaren, en man i 30-årsåldern, vägrade tro på honom. Byggjobbaren visade då sina verktyg och papper på vad han skulle åtgärda, samt förklarade att hans kollegor befann sig i källaren, där det fanns ett ledigt utrymme de hade fått tillåtelse att använda medan de jobbade i huset. ”Bäst för dig att de finns där”, sa då pistolmannen enligt en dom i Malmö Tingsrätt.

Därefter sa han åt byggjobbaren att visa vägen ner till källaren. Men situationen klarades inte upp – den blev ännu mer kaotiskt.

Greps av polisens insatsstyrka

Nere i källaren samlade nämligen 30-åringen ihop byggjobbarnas mobiler och datorer, sedan ringde han flera gånger till polisen och förklarade att han var utsatt för ett pågående inbrott men att han ”hade alla inlåsta”. Han hävdade sedan att byggjobbarna tillhörde en liga som hackade telefoner och gjorde inbrott i lägenheter.

30-åringen uppträdde nervöst, höll pistolen i handen och sa bland annat att han skulle ”steka” byggjobbarnas telefoner i en mikrovågsugn. Till slut kom polisens insatsstyrka till platsen och kunde gripa 30-åringen, detta efter att en granne till mannen förstått vad som pågick och också ringt polisen.

Byggjobbarna hade då befunnit sig i källarutrymmet tillsammans med lägenhetsinnehavaren i cirka en timme.

Paranoid med vanföreställningar

Malmö tingsrätt har nu dömt mannen för bland annat grovt olaga hot, olaga frihetsberövande och narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i tre månader, skyddstillsyn samt att han ska genomgå en missbruksbehandling. 30-åringen ska även betala skadestånd till de fyra byggarbetarna på totalt 90 000 kronor.

En anledning till mannens beteende kan förklaras av att han en tid innan händelsen hade börjat bli paranoid. Bland annat trodde han att någon hade hackat hans mobil och dator, buggat hans bil och gjort intrång i hans lägenhet.

Mannens pistol var ett kolsyrevapen. Den betraktas enligt lagen som ett skjutvapen och såg enligt Tingsrätten ut som ”vilken pistol som helst”.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbarnas rutinjobb förvandlades till en mardröm – leddes ner i källaren under pistolhot

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig