info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbaren Saras frustration: "Var är alla arga människor?"

”Har vi arbetare underkastat oss fullständigt”? Den frågan ställer sig rörläggaren Sara Aaröe. Nu manar hon byggkollegor och andra arbetare till engagemang.

"Det enda rimliga nu vore att gå man ur huse och kräva att alla samhällskrafter gör allt vad de förmår för att lossa greppet om våra strupar" säger rörläggaren Sara Aaröe. Foto: Mostphotos/Privat

Sara Aaröe, rörläggare i Göteborg, undrar varför folk inte blir arga när matpriserna och energipriserna ökar medan reallönerna sjunker. Hon blev frustrerad och skrev en debattartikel i tidningen Arbetaren.

”Barn lägger sig hungriga i Sverige 2023 och ingen verkar bry sig. Skolorna larmar om hungriga barn och det är tyst. Är vi så förlamade av kriser eller så hungriga att vi inte orkar klättra upp på barrikaderna?”

Varför skrev du debattinlägget?
– Jag reagerar mot att ingen reagerar. Att folk bara sitter tysta och lider när de får det sämre.

– Det enda rimliga nu vore att gå man ur huse och kräva att alla samhällskrafter gör allt vad de förmår för att lossa greppet om våra strupar och plånböcker.

Varför tror du att folk är passiva?

– Jag tror att det handlar om att man har näsan precis över vattenytan. Man försöker överleva varje dag och har inte energi till något annat. I dag är vi också vana vid att någon annan ska hantera våra bekymmer. Vi är inte vana vid att själva engagera oss. Samtidigt behöver vi gå samman i de forum som finns, där vi kan utöva makt tillsammans; inom facket, i hyresgästföreningar och i politiska partier.

Hur går snacket bland dina jobbarkompisar?

– Vi pratar mycket mer om hushållsekonomi än för ett år sedan. Det är svårt att få lönen att räcka till. Det finns en hopplöshet. Det märks att vi har blivit itutade att bara tro att det är våra personliga val som kan hjälpa oss. Men historiskt har arbetarklassens styrka alltid varit att vi gått samman som ett kollektiv och ställt krav tillsammans.

Du undrar vilka av politikerna som skyddar arbetarnas intressen.

– Arbetsgivarna vill ju att vi ska stå tillbaka och ta ansvar, inte kräva för mycket löneutrymme. Sittande regering tipsar oss om att dammsuga nattetid för att spara pengar…det är absurt. Man känner sig besviken. Det finns inte ett enda vettigt förslag som gör livet lättare för dem som har det svårt nu.

Jag vill i stället att man presenterar faktiska lösningar på problemet

Socialdemokraterna får också en släng av sleven.

– Jag orkar inte se när Socialdemokraterna gnäller på den sittande regeringen. Jag vill i stället att man presenterar faktiska lösningar på problemet.

Vad behöver göras då, för att arbetarklassens intressen bättre ska tillgodoses?

– Kasta ut passiviteten. Engagera dig i ett politiskt parti, fackförening, hyresgästförening. Ta strid! Vi måste också tänka solidariskt och dra med oss resten av kollektivet uppåt, kvinnorna inom vård och omsorg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbaren Saras frustration: "Var är alla arga människor?"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig