info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare brist i hela världen

Svenska byggnadsarbetare som är sugna på att dra utomlands och jobba har alla möjligheter. Bristen på hantverkare är stor i hela världen, visar en ny undersökning.

Hantverkare är en bristvara i hela världen. Det blev uppenbart när 42 500 arbetsgivare i 32 länder på världens alla kontinenter tillfrågades om vilka yrkesmän och -kvinnor som är svårast att få tag i.
Det är bemanningsföretaget Manpower som gjort undersökningen. I 15 av 32 länder svarade arbetsgivarna att hantverkare är den yrkesgrupp där det är svårast att få tag i utbildat folk.

Störst brist på utbildade hantverkare är det, enligt undersökningen, i Europa. Det ligger kanske nära till hands att tro att bristen är störst i östra Europa. Många hantverkare från nya EU-länder, som Polen och Tjeckien, har ju sökt sig till Västeuropa de senaste åren. Men bristen är stor genom hela kontinenten, ända till Irland längst ut i väster. Sverige är inget undantag. Även här listas hantverkare i topp bland bristyrkena, liksom i Norge. I Sverige är det framför allt utbildade vvs-montörer, elektriker och svetsare som saknas, medan det i Norge behövs snickare och elektriker.

För hantverkare som vill söka sig utanför Europa och jobba är det stor brist bland annat i Sydafrika, Kanada och Australien. Särskilt bra är dessa tre länder för snickare som är på jakt efter jobb i en annorlunda miljö. Så oavsett om man är intresserad av storviltsafari, NHL-hockey eller dykning, finns det alltså goda möjligheter att finansiera resan med lite jobb på mellanstunder.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare brist i hela världen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig