info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbarbrist i Sundsvall

Det byggs så mycket just nu i Sundsvall med omnejd att det är svårt att hitta arbetskraft. Samtidigt slår antalet bygglovsärenden rekordnivåer.

– Det går inte att få tag i en människa nu, säger Staffan Andersson på Byggnads i Sundsvall Ådalen, till Sundsvalls Tidning.
Enligt honom är arbetslösheten för avdelnings medlemmar rekordlåg samtidigt som suget efter arbetskraft är enormt. Många stora byggprojekt som arenabygget, äventyrsbad, ombyggnad av IKEA, E4:an Sundsvall, med mera är inplanerade eller redan påbörjade.
Den stora efterfrågan på arbetskraft gör att lönerna pressas upp och att många byter arbetsgivare efter lön och förmåner. Det är en hög medelålder på byggjobbarna i regionen och inte tillräckligt många utbildas för att täcka behovet, skriver tidningen. Detta, och den heta marknaden, har lockat dit många Östeuropeiska företag och arbetare. Bland annat i Birsta norr om Sundsvall håller ett polskt företag på med grundläggningen till en fastighet.

Hos Sundsvalls kommun är antalet ärenden vid stadsbyggnadsnämnden rekordmånga.
– Vi har aldrig någonsin haft så många bygglovsärenden som nu, säger Leif Nilsson, på stadsbyggnadsnämnden.
Han tycker det är mer positivt än besvärlig att det händer så mycket i Sundsvallsområdet just nu. Han tror inte heller att antalet ärenden blir så många att behandlingen försenas eftersom de kommer att prioritera de viktigaste projekten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbarbrist i Sundsvall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig