info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Byggjätten krävde 100 miljoner – straffas istället

67 vittnen och en process som pågått i fem år. Nu står det klart att entreprenören som krävt dryga 100 miljoner istället måste betala 44 miljoner.

Efter att NCC hade byggt vårdanläggningen Rågården på uppdrag av Västra Götalandsregionen (VGR) stämde företaget VGR. Utöver kontraktssumman på en halv miljard kronor krävde NCC ytterligare ersättning på 102 miljoner för bland annat hinder, tilläggsarbeten och skadestånd. VGR lämnade då in en genstämning där de krävde NCC på 16 miljoner i vite.

Processen, som inleddes i maj 2014, har dragit ut på tiden. I målet har 67 vittnen och sakkunniga hörts.

Nu har tingsrätten i Göteborg äntligen slagit fast domen. De anser att NCC inte har tillräcklig bevisning för sina krav och därför inte har rätt till den extra ersättningen. Istället ska NCC betala vite på 11,5 miljoner och VGR:s rättegångskostnader på 32,4 miljoner.

Företaget har utgifter att vänta även på annat håll än i Göteborg. I Örebro har en byggnadsarbetare anställd av NCC sågat i asbest utan att använda skyddsutrustning. Händelsen inträffade 2 och 3 maj på universitetssjukhuset. Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att ge NCC en sanktionsavgift på 400 000 kronor.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Byggjätten krävde 100 miljoner – straffas istället