info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjättar betalar sent

De fyra stora byggbolagen betalar ofta sina fakturor för sent. Inhyrda VVS-installatörer får vänta på betalningen vid var fjärde jobb.

Tidskriften VVS-Forum har frågat över 90 VVS-företag om betalningsrutinerna hos Skanska, NCC, JM och Peab. VVS-installatörernas uppskattning är att de får betalt för sent var fjärde gång. Sämst på att betala i tid är Skanska.

I pengar räknat motsvarar det att VVS-företagen ligger ute med en halv miljard kronor, enligt VVS-Forum.
– Det är allvarligt även om jag tror att det blivit något bättre på senare år, säger Per Ossmer, affärsjurist och vice vd på VVS-Installatörerna till VVS-Forum.

Jämfört med samma undersökning år 2000 verkar betalningsrutinerna ha förbättrats.
– För sex år sedan var räntan högre och då det var nog mer påfrestande ekonomiskt att ligga ute med pengar. I dag är kanske det största problemet att byggföretagen håller inne med fakturorna som påtrycksmedel vid en tvist, tror Per Ossmer.

Sämst i undersökningen är Skanska. 40 procent av VVS-företagen uppger att Skanska ofta, alltid eller nästan alltid betalar för sent. För Peab och NCC är motsvarande siffra 27 respektive 28 procent. För JM handlar det om 19 procent.

Undersökningen har gjorts av opinionsinstitutet Skop, på VVS-Forums uppdrag. Samtliga medlemmar i VVS-Installatörerna med fler än tjugo anställda har kontaktats. 92 företag svarade, det vill säga 78 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjättar betalar sent

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig