info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygginvesteringar fortsätter att öka

Bygginvesteringarna bedöms fortsätta öka både i år och nästa år. Hur utvecklingen blir framöver är bland annat beroende av tillgången på arbetskraft och hur behovet av byggmaterial blir tillgodosett. Det visar en ny konjunkturrapport från Sveriges Byggindustrier.

Totalt bedöms bygginvesteringarna öka med åtta procent i år och med tre procent nästa år.
Efterfrågan på byggmarknaden är fortsatt stark och bygginvesteringarna går framåt. Första kvartalet ökade investeringarna med nära nio procent. Mest ökade bostadsbyggandet med 11 procent.
– Den senaste tidens utveckling tyder på att bostadsbyggandet står sig bra trots avskaffandet av de statliga stöden. Det stämmer bra med vår bild av en stark underliggande efterfrågan på bostadsmarknaden, säger Fredrik Isaksson, prognoschef på Sveriges Byggindustrier.

Men ett problem är bristen på arbetskraft. Arbetslösheten bland byggnadsarbetare har fortsatt minska och är nu den lägsta sedan 1990. Sysselsättningen fortsätter att öka stadigt, men många företag anger att bristen på arbetskraft gör det svårt att öka verksamheten. Det är också svårt att rekrytera arbetsledande personal på tjänstemannasidan.

Ett annat problem är tillgången på byggmaterial. Leveranstider på byggmaterial och priser på dessa är också avgörande för hur byggmarknaden ska utvecklas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygginvesteringar fortsätter att öka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig