info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygghissar stängda efter kontroll – ”Allvarlig risk för liv”

Bygghissar stängdes av. Företag riskerar böter. Det blev resultatet när Arbetsmiljöverket granskade bygghissar på ett antal arbetsplatser.

Bygghissar stängdes av.
Vid en inspektion på byggarbetsplatser i Karlstad upptäckte Arbetsmiljöverket brister i säkerheten på flera bygghissar. OBS! Arkivbilder. Foto: Mostphotos

Det är Nya Wermlands-tidning som skriver om att Arbetsmiljöverket nyligen varit ute på byggarbetsplatser i Karlstad för att bland annat inspektera bygghissar. Detta som en följd av den allvarliga hissolyckan i Sundbyberg där fem byggnadsarbetare omkom i december.

Bygghissar stängdes av

Enligt tidningen hittade Arbetsmiljöverket vid inspektionen i Karlstad allvarliga brister och några hissar fick helt enkelt stängas av.

Vid ett större bostadsbygge i Tullholmsviken där det finns sex bygghissar fanns det ”oklarheter om ställningarna var dimensionerade för kraften från hissarna och att besiktningen var gjord utifrån oklara handlingar”. Hissarna där stängdes omgående då det fanns en ”allvarlig risk för liv och hälsa”.

Problem med hissar hittades även vid en kontroll på bygget av hotell Fratelli som ligger mitt i stan. Där kunde arbetsledningen på arbetsplatsen enligt Arbetsmiljöverket inte visa upp underlag från en nyligen genomförd besiktning av hissen.

Hot om böter

Enligt Nya Wermlands-tidning riskerar nu de inblandade företagen böter eller förbud om de inte åtgärdar bristerna.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygghissar stängda efter kontroll – ”Allvarlig risk för liv”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig