info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygghandlare uppmanas tipsa om svartjobbare

Bygghandlarna i Gävle uppmanas att hålla koll på svartjobbare och rapportera dem. Ett projekt mot svartjobb har skickat ut brev till ett tiotal bygghandlare i Gävle och ber om hjälp i försöken att göra om 1 000 svarta jobb till vita.

– Vi vädjar om deras hjälp för att kunna få fler vita jobb, säger Bengtåke Johansson, Skatteverket i Gävle. Han är projektledare för projektet mot svartjobb.
I detta ingår bland andra också representanter för det lokala näringslivet och fackföreningsrörelsen, däribland Byggnads, samt kommunen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Målet är att göra 1 000 svarta jobb i området till vita och insatserna görs på olika sätt.
Ett är breven som skickats ut till byggvaruhandlarna. De uppmanas att rapportera olika misstänkta beteenden; som till exempel att personer systematiskt hämtar material till olika privatkunder under sommaren. Eller att personer som är anställda i ett företag ber om fakturering till en annan person än företaget.

Detta, menar man i projektet, kan innebära att en person arbetar svart och förhoppningen är att detta ska rapporteras till Skatteverket, Sveriges Byggindustrier eller Byggnads.
Projektet riktar sig främst mot att få bukt med privatpersoner som köper svarta tjänster och de personer som arbetar svart under sin fritid och a-kasseperiod, eller då de är sjukskrivna eller får sjukersättning.
En rapport som Skatteverket presenterade 2006 visade att svartjobb är vanligast i byggsektorn. Beräkningar visade att cirka 800 000 personer jobbar svart under ett år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygghandlare uppmanas tipsa om svartjobbare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig