info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggfusk upptäckt när stenar rasade på barn

En takentreprenör höll på med ett renoveringsarbete på taket på en förskola i Gävle. Men ett gammalt byggfusk gjorde sig påmint och plötsligt rasade det ner stenar på golvet i förskolan.
– Det var ett dåligt jobb, rakt igenom, säger Per-Arne Vahlund, vd på Gavlefastigheter.

Byggfusk -stenarna tenarna föll ner på golvet på förskolan
Stenar rasade när en ventilationstrumma skulle rivas. Foto: Privat

Takaraset inträffade på förskolan Lillhagsskolan i Gävle torsdags i förra veckan, vilket Gävle Dagblad var först att rapportera om.

En takentreprenör skulle utföra ett renoveringsarbete på taket och ta bort en gammal ventilationstrumma, som inte längre var i bruk.

QUIZ: Ser du byggmissen?

Ventilationskanalen var isolerad med lättbetong av siporex och isoleringsmaterial av mineralull. Isoleringen hade gjorts för flera år sedan.

”Fick en av stenarna på sig”

Vid plåtarbete kring genomföringen på yttertaket påverkade vibrationerna tätningsmaterialet i kanalen. Plåtluckan i innertaket, som hade gamla och dålig infästningar föll ner, och likaså stenarna.

Stenarna föll rakt ner på golvet på förskolan, där barnen befann sig.

Plåtskivan som föll ner på golvet när isoleringen släppte. Foto: Gavlefastigheter

– Det var ganska många stenar som föll. Ett barn fick en av stenarna på sig och fick föras till sjukhus, men tack och lov så klarade sig barnet bra, säger Per-Arne Vahlund, vd på Gavlefastigheter, det kommunala bolaget som äger fastigheten.

– Det hade kunnat tagit en ände med förskräckelse. Stenarna är inte så tunga, men det kan ju vara vassa kanter på dem, fortsätter Per-Arne Vahlund.

Tar ni med er något av det som inträffade?

– Det som man kan ta med sig är att säkerställa att det inte finns några i lokalerna, direkt under en gammal anslutning, under själva arbetet, säger Ingunn Opheim, chef på byggenheten på Gavlefastigheter.

Orsaken till byggraset var att isoleringsmaterialet, stenarna, inte var fästa ordentligt i ventilationskanalen. Vid vibrationen lossnade stenarna och föll ner.

– De ska inte bara kunna glida iväg vid minsta vibration. Det var ett dåligt jobb, rakt igenom. En sådan sak ska inte kunna hända, men så hände det, säger Per-Arne Vahlund.

”Det kunde ha gått värre”

Ingunn Opheim tycker inte att händelsen hade kunnat förhindrats.

– Nej, varken jag eller takentreprenören har kunnat se att det gjorts något fel. När takentreprenören öppnade takhuven på taket och såg det ut att vara rätt och riktigt utfört, förklarar hon.

Ingunn Opheim, chef på byggenheten på Gavlefastigheter.

– Sedan ser det väldigt dramatiskt ut på bilderna, men siporexstenarna är väldigt lätta. Men det kunde ha gått värre och det är vi glada för att det inte gjorde, fortsätter hon.

Lillhagsskolans rektor har nu anmält händelsen till Arbetsmiljöverket, enligt Gefle Dagblad. I anmälan står det bland annat att ett av barnen blev träffad av en sten i huvudet och fick ett skrapsår på kinden.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggfusk upptäckt när stenar rasade på barn

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig