info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretagen slutar dra avtalat arvode

Byggföretagen ska sluta dra av granskningsarvode från oorganiserades lön. Det anser byggarbetsgivarna som nu analyserat domen från Europadomstolen. - Det här är ett sätt att gå in i avtalsrörelsen som vi har försökt undvika, säger Byggnads ordförande Hans Tilly om beslutet.

Sveriges Byggindustrier (BI) anser att det är ett lagbrott att dra granskningsarvode från lönen till oorganiserade byggnadsarbetare. Därför uppmanar man nu medlemsföretagen att sluta dra arvodet för anställda som inte är med i facket.
– Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, som också är svensk lag, kan inte åsidosättas genom kollektivavtal, kommenterar Bo Antoni, vd i BI beslutet.

I brevet där BI uppmanar medlemsföretagen att sluta dra arvodet finns också en blankett för registrering av de anställdas fackliga tillhörighet. För att kunna ändra rutinerna måste företagen känna till vilka som är organiserade och dessutom vilka av de oorganiserade som ändå vill betala granskningsarvode.
– Företagen har inte koll på vilka som är oorganiserade. Vi hoppas att vi ska kunna lösa frågan om hur vi ska få den informationen i samtal med Byggnads men vi har också skickat ut en blankett som företagen kan använda där de anställda får svara på två frågor om medlemskap i facket samt om de vill betala granskningsarvode, säger Bo Antoni, vd på BI.

Bakom beslutet i BI ligger domen i Euorpadomstolen den 13 februari där domstolen konstaterar att fem oorganiserade byggnadsarbetares egendomsrätt hade kränkts om företaget LK Mässinterör hade dragit granskningsarvode från deras lön. Byggarbetsgivarna har under flera dagar diskuterat hur domen ska analyseras och man har också träffat Byggnads för att undvika att frågan blir en stridsfråga i de kommande avtalsförhandlingarna.
– Det är konstigt att man väljer den här vägen. Vi har erbjudit oss att sätta oss i en grupp och lösa frågan om hur vi ska hantera det här. Det lämnar de nu. I stället ska de ägna sig åt den nya företeelsen att registrera anställdas organisationstillhörighet, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

Enligt Hans Tilly kommer Byggnads att begära tvisteförhandling med de arbetsgivare som slutar betala in granskningsarvode för de oorganiserade.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretagen slutar dra avtalat arvode

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig