info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretagen inför hårdare regler: "Kan aldrig acceptera att schyssta byggare slås ut"

Det ska bli svårare för byggföretag med oschyssta villkor. Byggföretagen meddelar idag att de skärper sina medlemskriterier. Alla medlemsföretag måste nu verka för att svenska kollektivavtalsregler tillämpas i eventuella underleverantörer.

Tar man in en underentreprenör måste facket vara med och förhandla, enligt Byggföretagens nya krav. Foto: Jan Kaiser/Mostphotos
Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.

Reglerna, som beslutades av Byggföretagens styrelse i april, gäller både för byggföretagets direkta avtalspart och eventuella underentreprenörer i kontraktskedjan.

Skulle man som byggföretag behöva anlita en underentreprenör som ändå saknar kollektivavtal, så är man enligt de nya reglerna skyldig att förhandla med facket inför anlitandet. Villkoren ska då minst uppfylla minimistandarden för det gällande kollektivavtalet.

”Vi kan aldrig acceptera att schyssta byggare slås ut av kriminella aktörer. Som ett led i arbetet mot osund konkurrens justerar Byggföretagen nu sina medlemskriterier för att ytterligare motverka risken för att kollektivavtalsösa eller osunda företag finns med i entreprenadkedjan”, skriver Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Mette Carlbom, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretagen inför hårdare regler: "Kan aldrig acceptera att schyssta byggare slås ut"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig