info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretagen: ”Ett eller sju led – svårt att se att det gör skillnad”

I vår granskning av hot och våld inom byggbranschen pekar flera vi talat med ut de svenska storbolagens ansvar. Allt mindre egen personal har inneburit sämre kontroll, menar de. Claes Thunblad vid Byggföretagen tror inte att det är problemet.

Claes Thunblad vid Byggföretagen tror inte att allt färre egen personal hos storbolagen har inneburit sämre kontroll. Foto: Mostphotos, Byggföretagen

Sedan flera år är kampen mot oseriösa aktörer den fråga som Byggföretagens medlemmar prioriterar högst, enligt Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens på Byggföretagen.

– Men hot förekommer – och det är illa nog. De riktas inte minst mot arbetsgivarsidan. Platschef är en utsatt position, till exempel när man insett att man inte vill ha avtal med ett företag och måste slänga ut dem från bygget.

En bieffekt av Byggföretagens kontroller kan vara att oseriösa företag känner sig pressade att ta till hot, resonerar han.

Har inte de stora bolagen – era medlemmar – bäddat för oseriösa aktörer när de valt att ta in underentreprenörer i stället för att ha egna byggnadsarbetare? 

– Jag tror inte att det är där problemet ligger. Om du har hundra företag i sju led eller lika många medarbetare i ett eller två led – jag har svårt att se att det gör så stor skillnad.

Men blir det inte svårare att ha kontroll om det är många led? 

– Det beror på om vi pratar om tre led eller tio. Jag konstaterar att branschen har gått mot ökad specialisering därför att det är effektivare. I dag kan du inte konkurrera om du har allt från plåtslagare till städare i egen regi. Man kan diskutera om det är bra eller dåligt, men det är inget man kan vända på med en knapptryckning.

I dag kan du inte konkurrera om du har allt från plåtslagare till städare i egen regi.

Så det är inte er jakt efter låga kostnader som är boven? 

– Där våra medlemsföretag bygger är det kollektivavtalsenliga löner som gäller, det finns inget utrymme att jobba vid sidan av det, svarar Claes Thunblad.

– Men vi har öppna gränser i Europa, svenska företag konkurrerar med utländska. I offentlig sektor, där beställarna inte får ställa krav på kollektivavtal, finns mängder av projekt där huvudentreprenörerna är utländska företag som saknar kollektivavtal. Ett svenskt organiserat företag är chanslöst.

Läs mer: Våldet tvingar byggfacket att backa: ”Hotad en gång i månaden”

Läs mer: Hoten i bygg – myndighetspersonal pressas: ”Sprang för sitt liv”

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Mårten Nilsson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretagen: ”Ett eller sju led – svårt att se att det gör skillnad”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig