info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag rev asbest utan tillstånd

Det var asbest vid hotellbygget i Örebro. Händelsen ska nu utredas av polis och åklagare. Byggherren Entré Hotels i Sverige AB riskerar nu bland annat att betala en sanktionsavgift på 50 000 kronor för att ha rivit asbest utan tillstånd.

Byggandet av hotell Plaza i Örebro stoppades i onsdags av Byggnads, eftersom det fanns misstankar om asbest i lokalerna. Nu är provsvaren klara som visar att det verkligen var asbest. Byggledaren Per Buhrstedt tog kontakt med Arbetsmiljöverket i förra veckan.
– Han sa att han hade upptäckt ett rör i källaren där han hade upptäckt asbest, säger Ulf Boström, inspektör på Arbetsmiljöverket i Örebro.
Ulf Boström bestämde att Arbetsmiljöverket skulle inspektera bygget några dagar senare, men under helgen bars isoleringsmaterialet upp till gården och transporterades bort i containrar. Det var polska byggnadsarbetare som utförde arbetet.
Arbetsmiljöverket anser att byggherren, Entré Hotells i Sverige AB, har brutit mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbest och mot reglerna i arbetsmiljöförordningen.
* Det fanns ingen arbetsmiljöplan
* Det hade inte gjort någon förhandsanmälan av byggarbetsplatsen till Arbetsmiljöverket, där samordningsansvarig pekas ut.
* Det fanns inget tillstånd från Arbetsmiljöverket att utföra rivningen

Att bryta mot arbetsmiljöföreskrifterna kan ge böter och till och med fängelse. Arbetsmiljöverket har nu polisanmält händelsen. Ärendet ska nu utredas av polis och åklagare. Företag som sanerar asbest utan tillstånd kan också få betala en sanktionsavgift på 50 000 kronor.
Peter Litchell, ägare av Entré Hotels i Sverige AB och byggledaren Pehr Burstedt skyller nu på varandra vad gäller samordningsansvaret för bygget.
– Jag har förstått efteråt att jag gjorde fel, men jag har inte kompetensen att klara ut det. Jag är inte samordningsansvarig, säger Pehr Burstedt.
Byggnadsarbetaren har försökt att nå kontakt med Peter Litchell, som är ägare till Entré Hotels i Sverige AB, men utan resultat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag rev asbest utan tillstånd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig