info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag och Byggnads riskerar böter

Både byggföretag och Byggnads kan riskera böter när byggföretag fortsätter skicka in lönegranskningsuppgifter för oorganiserad arbetskraft. Något som Datainspektionen menar strider mot personuppgiftslagen.

Byggnads har tidigare fått löneuppgifter för såväl organiserad som oorganiserad arbetskraft och facket hade velat fortsätta få in det, för att kunna kontrollera att lönerna inte dumpas. Men efter en anmälan beslöt Datainspektionen att det strider mot personuppgiftslagen att facket får in uppgifter också från oorganiserade arbetskraft. Något som Byggnads överklagat till länsrätten.
Efter Datainspektionens beslut har de fyra stora byggföretagen slutat skicka in uppgifterna, men vissa andra företag fortsätter att göra det. Datainspektionen uppger nu, enligt Ekot, att både företagen som skickar in uppgifterna och Byggnads, riskerar ett rättsligt efterspel om det slås fast i domstol att hanteringen strider mot personuppgiftslagen. De som inte är med i facket kan kräva skadestånd för att deras uppgifter hanterats och registrerats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag och Byggnads riskerar böter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig