info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag får böta för asfaltskartell

Böter på mångmiljonbelopp blir det för byggföretagen i kartellbildningen kring asfaltsläggning. Straffbeloppen är dock kraftigt sänkta jämfört med de ursprungliga kraven eftersom Tingsrätten inte kunde hitta tillräckliga bevis.

För sex år sedan fick Konkurrensverket tips om att Skanska, NCC, Peab och Vägverket Produktion samarbetade för att hålla uppe höga priser på entreprenader för asfaltsbeläggning. Enligt Konkurrensverket ska företagen hållit möten där de kommit överens om upphandlingspriser och vilket företag som skulle få entreprenaden för en mängd olika jobb. Följden har blivit en mycket utdragen historia och det största kartellmålet i svensk historia. Under hela 40 förhandlingsdagar har målet behandlats i Stockholms tingsrätt och idag, tisdagen den tionde juli, föll domen.

Tingsrätten har gjort bedömningen att den bevisning som Konkurrensverket tidigare lagt fram mot de berörda företagen inte är tillräckligt vattentät. Därför har det inte gått att fastslå om någon övergripande kartellbildning existerat. Däremot anser Tingsrätten det är bevisat att företagen fördelat vägverksentreprenörer mellan sig. Det är också bevisat att företagen på förhand gjort upp om vem som skulle vinna upphandlingarna av beläggningsarbeten i Skåne år 2000. Tingsrätten har hittat en blandad kompott av konkurrensbegränsande samarbete mellan företagen i målet. Främst mellan åren 1997-2001.

I och med att Tingsrätten inte hittat tillräcklig bevisning är böterna som ska betalas av företagen till staten kraftigt sänkta jämfört med de belopp som Konkurrensverket krävt.
* Skanska ska betala 170 miljoner kronor. Konkurrensverket krävde 557 miljoner.
* NCC ska betala 150 miljoner kronor. Konkurrensverket krävde 382 miljoner.
* Vägverket Produktion ska betala 50 miljoner kronor. Konkurrensverket krävde 129 miljoner.
* Peab (tre olika bolag) ska betala sammanlagt omkring 85 miljoner.
Dessutom bötfäldes tre mindre företag på närmare 6 miljoner kronor tillsammans.

NCC skriver i ett pressmeddelande att de ska överklaga domen eftersom de inte tycker att Tingsrätten tagit hänsyn till deras argument. Dessutom anser de att böterna är orimligt höga.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag får böta för asfaltskartell

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig