info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygger eget hus med hampa

Jöns Svensson, snickare och egenföretagare i Degeberga, Kristianstad som snart byggt klart sitt hus med väggar av hampa.

Varför bygger du hus av hampa?
– Jag är intresserad av ny teknik och hållbarhetsfrågor och detta är ju verkligen ett hållbart och miljövänligt byggande. Hampa är ett naturmaterial.
Vad är hampa?

-Det är en växt ser ut som en nässla, cirka 3-4 meter hög. Jag använder industrihampa som odlas här i trakten. För byggande används växtens stam som bearbetas. Det färdiga byggmaterialet ser ut som träflis.
Vad är det du bygger?

-Ett 120 kvadratmeter stort bostadshus där jag och min familj ska bo. Vi räknar med att det är inflyttningsklart till sommaren nästa år.
Hur går byggandet till?

-Huset är byggt av träreglar och jag har hampa till väggarna. Hampan blandas med kalk och vatten, sedan gjuter jag väggarna, det påminner om glidgjutning vid betong. Torktiden är tre månader men jag kommer att låta huset torka över vintern. Till våren ska vi lägga kalk på fasaden och använda kalk och lera på innerväggarna.
Vilka är fördelarna med att bygga med hampa?

-Du får ett hus som är byggt på ett miljövänligt sätt och som ger ett bra och energisnålt klimat inne i huset. Hampa är en ettårig växt, du odlar upp allt du behöver under en sommar. Det har mycket mindre klimatpåverkan än andra byggmaterial.
– och nackdelarna?

-Det största problemet är att det inte finns byggsystem i Sverige anpassade till hampan. Sådana system finns däremot i England där hampa är vanligare på byggen. Det handlar bland annat om att kunna ta emot och blanda upp hampan rätt på bygget.
Är det många som förknippar hampa med narkotika?

-Jag tror det är på väg bort. Hampan har så många användningsområden idag. Folk köper den som kosttillskott och man kan använda den till kläder, till exempel. Vi använder industrihampa som är tillåten och den innehåller oerhört lite narkotika. För att få någon slags effekt måste du röka en hel halmbal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygger eget hus med hampa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig