info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggen som tog tid – 23 år för svensk tunnel

En del byggprojekt drar ut på tiden och inflyttningen försenas några veckor. Sedan finns det andra byggen som verkligen drar ut på tiden. År efter år efter år...

De flesta tidplaner som hänger i byggbodar runt om i landet är detaljerade. Det går att se dag för dag vilka moment som ska utföras. Gjutning av väggar på måndag, flyttning av formar och armering på tisdag och sedan ny gjutning på onsdag. Så rullar det på vecka efter vecka. En ovädersdag eller strul med någon leverans kan leda till att schemat spricker. Men det är inget att hetsa upp sig över. I det stora hela spelar en dag hit eller dit ingen roll. I alla fall inte på de här fyra byggprojekten. Läs om bygget som tog 1 900 år och om ett annat som började under 1800-talet men pågår än idag.

Kinesiska muren tog 1 900 år att bygga.

Kinesiska muren
Byggår: 300f.kr – 1600-talet

Världens längsta byggnadsverk, den kinesiska muren, började byggas 300 f.Kr. Den blev klar först i början av 1600-talet. Den tog alltså 1 900 år att uppföra. Nu pågick inte bygget hela tiden, utan i omgångar under olika dynastier, men ändå. De delar av muren som finns kvar idag, som den på bilden, byggdes under Mingdynastin på 1500-talet.

Katedralen i Köln började byggas 1248 och var klar först drygt 600 år senare.

Domkyrkan i Köln
Byggår: 1248 – 1880

Domkyrkan i Köln är en av världen största kyrkor. Men så tog bygget tid också. Nämligen 632 år. Katedralen har två torn som är 157 meter höga och när den var nybyggd var den under några år världens högsta byggnad.

De två tunnelrören genom Hallandsåsen tog betydligt längre tid att bygga än väntat. Totalt handlar det om 23 år.

Tunneln genom Hallandsåsen
Byggår: 1992 – 2015

Tunnelbygget genom Hallandsåsen drog ut rejält på tiden. Orsaken var att berget var av sämre kvalitet än väntat, vilket innebar att det blev svårt att borra tunneln. Totalt tog det 23 år att bygga de två tågtunnlarna på nästan 9 kilometer.

Som ni ser – här pågår byggandet fortfarande. Enligt den senaste prognosen ska kyrkbygget vara klart 2026.

Sagrada Familia
Byggtid: 1882 –  ?

Den här kyrkan i Barcelona, ritade av arkitekten Antoni Gaudí, liknar ingenting annat. Gång på gång har slutdatum för bygget flyttats fram. Det år som gäller nu är 2026. Om byggnaden blir klar då har det gått 144 år sedan byggstarten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggen som tog tid – 23 år för svensk tunnel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig