info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggelev föll tre våningar

En 18-årig byggelev skadades allvarligt när han föll 10-12 meter från ett tak. Han föll över kanten eftersom det saknades skyddsräcken.

Olyckan hände på onsdagseftermiddagen vid byggandet av ett trevåningshus i Solberga vid Älvsjö. Byggeleven skulle lägga takpapp och arbetade tillsammans med sin handledare.

De skulle mäta ut var pappersvåden skulle ligga och använde sig av en snörslå som man slår ut så att det blir en färgad linje. När tråden skulle dras ut höll handledaren i den ena delen och eleven i den andra. Han gick bakåt och sträckte tråden, men plötsligt såg handlaren att han försvann över kanten. Han föll rakt ner och landade på en berggrund. Byggeleven som kommer från ett byggprogram i Nynäshamn bröt handlederna, skadade ryggen och fick lungskador.

På byggnadens långsidor fanns skyddsräcken uppsatta, men det saknades på gaveln, där eleven föll.
Arbetsmiljöverkets Tommy Lundin ser mycket allvarligt på det inträffade.
– Här skulle det ha funnits skyddsräcken. Och man ska naturligtvis vara extra försiktig när man har hand om byggelever på en arbetsplats, säger han.

Byggeleven gör sin praktik hos entreprenören Aktiv Bygg i Stockholm AB, byggherre på arbetsplatsen är Småa och samordningsansvaret hade KC Betong AB.
Arbetsmiljöverket utreder nu olyckan och kommer att åtalsanmäla entreprenören för att man jobbat på taket utan skydd. Också den samordningsansvariga kommer att åtalsanmälas. Här fanns stora brister i arbetsmiljön och det saknades en objektspecifik arbetsmiljöplan. Samordningsansvaret har för tillfället flyttats över till Småa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggelev föll tre våningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig