info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggde ställning 80 timmar per vecka

35 ställningsbyggare har arbetat på LKAB i Kiruna under förhållanden som gruvfacket beskriver som slavliknande. När bland annat veckoarbetstider på 75 till 80 timmar uppdagades sade LKAB upp avtalet med företaget.

Tidlistor för anställda hos en underentreprenör till ställningsföretaget R&M Mixab vid kulsinterverket i Kiruna lämnades i början av året i gruvfackets postlåda. Listorna visade på arbetstider på 75 till 80 timmar per vecka och femveckorspass med en ledig dag.
– Hur säker är man, på särskilt en byggarbetsplats om man kör sådana skift? Frågar sig gruvfackets ordförande Harry Rantakyrö i Sveriges Radio.

När gruvfacket och Byggnads avdelning i Kiruna jämförde listorna med granskningsuppgifter från ställningsfirman R&M Plettac, kunde de konstatera arbetstider som strider mot arbetstidslagen och de såg också att övertidsersättning inte betalades.
– Det handlar om cirka 35 ställningsbyggare som arbetat mellan tre veckor och fyra månader, säger Joakim Sevä, ordförande på Byggnads i Kiruna.

LKAB hade anlitat ställningsföretag R&M Mixab för arbetet vid bygget av det nya kulsinterverket. Mixab hade sedan i sin tur anlitat sitt polska dotterföretag R&M Plettac utan att meddela LKAB om det. Byggnads i Kiruna fick i oktober de första listorna för lönegranskning från Plettac som har hängavtal tecknat med Byggnads avdelning Väst.
– Från början var listorna felaktiga, utan personuppgifter. Vi fick sedan listor med personuppgifter i december men det var först när vi kunde jämföra dem med de listor som gruvfacket hade fått som vi kunde se felaktigheterna, säger Joakim Sevä.

Efter att förhållandena avslöjats har LKAB sagt upp avtalet med Mixab och man letar nu en ny ställningsentreprenör för bygget.
På Byggnads i Kiruna går man nu igenom vilka lönekrav de anställda har mot Plettac, bland annat för övertid. I en förhandling den 23 januari kommer man att framföra kraven till Plettac.
– Mitt dilemma är hur jag ska kunna kontrollera med ställningsbyggarna att de fått ut det företaget uppger. I och med att kontraktet är brutet har gubbarna åkt hem till Polen, säger Joakim Sevä.

Åsa Sundqvist, LKAB:s projektledare, säger till Sveriges Radio att det som hänt riskerar att försena bygget. Hon säger också att LKAB följt alla rutiner vid upphandlingen och förlitat sig på ställningsentreprenören som är en stor, etablerad koncern.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggde ställning 80 timmar per vecka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig