info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbolagets miss – anställd tvingades amputera

En snickare blev av med en bit av ett finger. Åklagaren menar att olyckan troligen inte hade inträffat om Tuve Bygg tagit sitt arbetsmiljöansvar fullt ut.

Tuve Bygg gjorde inte tillräckligt för att undvika en olycka. Det menar åklagaren som nu ger bolaget en företagsbot på 250 000 kronor. Foto: Pressbild Tuve Bygg.

Olyckan inträffade i början av 2022. En snickare på bolaget Tuve Bygg skulle fasa av en tröskel på en bordssåg i samband med en renovering av ett badrum i Uddevalla. Sågklingan var snedställd och snickaren använde en påskjutsregel. Under sågningen fick tröskeln ett kast och mannen fick då in vänster hand i sågklingan. Han tvingades efter olyckan amputera en del av ett finger. Han fick även frakturer och sårskador. Maskinskydd saknades på sågen vid olyckstillfället.

Nu är det rättsliga efterspelet klart. Kammaråklagaren Martin Elofsson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål skriver i ett strafföreläggande att Tuve Bygg ”inte i tillräcklig omfattning bedömt riskerna vid arbete med aktuell bordssåg samt underlåtit att löpande tillse att bordssågen varit försedd med klyvkniv och skydd för sågklingan”.

Åklagaren menar att olyckan högst sannolikhet inte hänt om bolaget agerat enligt regelboken. Ett misstag som kostar bolaget 250 000 kronor via en företagsbot.

På Tuve Bygg ser man allvarligt på händelsen. Frida Ohlin, kvalitets-, miljö- och arbetsmiljösamordnare på företaget, skriver i ett sms till tidningen att bolaget i samråd med Arbetsmiljöverket, skyddsombud, chefer och medarbetare vidtagit åtgärder för att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö i enlighet med det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbolagets miss – anställd tvingades amputera

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig