info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbolag satsar på friskvård

Jympa på jobbet skapar positiva hälsoeffekter. Nu satsar de fyra stora byggbolagen Skanska, NCC, Peab och JM på att få fler byggnadsarbetare att jympa på jobbet.

På 12-13 av Skanskas arbetsplatser runt om i Stockholm jympas det fullt varje morgon. Tio minuter tar jympingen eller morgonuppvärmningen som den också kallas.
– Man mjukar upp musklerna, så att man inte sträcker sig. Kortsiktigt får byggnadsarbetarna en bra start på dagen, men man ser också effekterna på lång sikt, säger Bosse Sandström, före detta snickare och ansvarig för friskvårdsfrågor på Skanska.
Studier visar att morgonjympa ökar rörelseförmågan ökar och musklerna får bättre cirkulation. Byggnadsarbetarna förbereds på ett bra sätt för den tunga arbetsdagen.
JM var först ut med morgonjympa på jobbet. Nu har de andra stora byggbolagen följt efter. De fyra byggbolagen, Skanska, NCC, Peab och JM, samarbetar nu kring motions- och hälsofrågor. Tillsammans med Sverige Byggindustrier har de också gjort två cd-skivor med uppvärmningsprogram som ska distribueras på arbetsplatserna.
Skanska introducerade jympingen för två år sedan på arbetsplatser i Stockholmstrakten. Bosse Sandström fortsätter att åka omkring till olika delar av landet för att föreläsa om kost- motion- och livstilsfrågor och få fler byggnadsarbetare att börja jympa.
– Med små medel kan man nå bra effekt, säger Bosse Sandström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbolag satsar på friskvård

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig