info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbolag hotar avbryta arbetet igen – "Blir folktomt"

Arbetarna på ett storbygge i Gävle avbryter arbetet på måndag morgon på grund av inställda betalningar. ”Det blir folktomt på bygget”

I Gävle byggs just nu ett 15-våningshus med 97 lägenheter. Ett stort antal entreprenörer är inblandade. Men betalningarna till entreprenörerna har strypts och därför har flera av dem beslutat att avbryta jobbet och gå hem om de inte får betalt innan måndag.

Urban Öhman, vd och ägare till företaget Prenova med 15 anställda är ett av de drabbade företagen

– Vi avbryter tillfälligt. På måndag blir det folktomt på bygget om vi inte får betalt innan dess, säger han.

Byggherre är fastighetsaktören Larbrons dotterbolag och projektet leds av byggledningsföretaget Matla.

Prenova, som har samordningsansvar för arbetsmiljön, är ett av de större företagen på arbetsplatsen. De inblandade byggarna har så kallade delentreprenader.

– Det är delade entreprenader och alla hanterar det här på sitt eget vis. På Prenova har vi 15 anställda som vi kommer att sysselsätta med andra arbetsuppgifter. Jag tror flesta av delentreprenaderna har valt att göra ett avbrott i produktionen, i alla fall rör, el, vent, målare, plattsätteri.

Ett av 15-våningshusen i kvarteret ”Mumman” i Gävle töms på arbetare på fredag om betalningen inte kommer. Foto: Gävle kommun

De moment som utförs just nu på bygget är att färdigställa invändigt. Projektet ska slutbesiktas i maj.

Det är första gången Urban Öhman, som drivit företaget i 20 år, varit med om att han tvingats hota med att stoppa produktionen för att få betalt.

– Ibland kan man ha viss förståelse för att det kan krångla med betalningar. Men här är det viktigt att markera, det här är inte okej.

För övrigt tycker han att bygget varit ett ”mönsterprojekt”.

– Det har varit ett fantastiskt välfungerande projekt med bra stämning bland personalen, så det är så tråkigt att finansieringen tar fokus från själva byggandet.

Tobias Magnusson är projektledare för Matla Bygg- och projektledning.

– De kommer att få betalt. Byggherren har fått ett tillfälligt glapp i finansieringen. Jag är helt övertygad om att det kommer att lösa sig. Jag har stort förtroende för byggherren.

Tobias Magnusson påtalar att han haft en dialog med entreprenörerna och varnat för att finansieringen kunde krångla.

– Vi trodde att det skulle vara löst innan jul, men båda coronan och julledigheterna har gjort att det dragit ut på tiden, vilket är olyckligt för alla inblandade.

I oktober inträffade en liknande situation och entreprenörerna tvingades även då hota med att stoppa bygget. Men pengar kom innan tidsfristen gick ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbolag hotar avbryta arbetet igen – "Blir folktomt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig