info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbilarna som kan rädda liv: "14 000 kronor är ju faktiskt ingenting"

Med hjälp av en app och en hjärtstartare kan en vanlig byggbil bli en livräddare. Det har Dan Nyby i Halland tagit fasta på.

För två veckor sedan var Dan Nyby, ägare till Lindome Byservice i Halland, 16 minuter från ett larm om hjärtstopp. Han fick meddelandet via en app i sin telefon. Just den här gången ryckte någon annan in men där och då föddes idén om att skaffa en hjärtstartare till byggbilen.

– 14 000 kronor är ju faktiskt ingenting för att rädda ett liv, säger han och syftar på inköpspriset för apparaten.

Hans företag har satsat på en modell som kopplar upp sig direkt mot akutmottagningen och räddningstjänsten, så att man aldrig är ensam på platsen, och kommer att ha det i sina bägge servicebilar. Bilen märks med information utanpå.

Är det här viktigt i byggbranschen?

– Det tycker jag absolut. Vem som helst kan drabbas och på stora byggen och firmor som Skanska och Peab borde det vara lag på att ha hjärtstartare, om det inte redan är det. Men framför allt så befinner sig servicebilar ofta på ställen där det är långt till akutsjukvård och kan därför rädda liv på detta sätt.

Hur gör ni med utbildningen?

– Jag har en utbildning i ambulanssjukvård sedan militärtjänsten. Men vi i mitt företag, jag också, kommer att gå kurs här på orten, som anordnas för alla som vill bli så kallade sms-livräddare.

Och intresset bland allmänheten är stort. I den lokala Facebookgruppen i Lindome anmäler sig allt fler för att kunna hjälpa till om olyckan är framme.

– Att utrusta arbetsbilar med hjärtstartare är smart och billigt, tycker Dan Nyby. Ett servicefordon kostar i runda slängar 250 000 kronor. Det är ju dumsnålt att inte satsa 14 000 kronor på detta då.

Hjärtstopp kan drabba fullt friska och unga människor, visar forskningen. Det handlar om 10 000 fall varje år. Man vet aldrig vem det gäller.

– Det kan ju vara mitt eget liv till och med. Då känns nog den där investeringen väldigt billig!

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

1300 räddas årligen

Varje år räddas ca 1300 personer till livet efter plötsligt oväntat hjärtstopp i Sverige. 500 utanför och 800 på sjukhus.

Om ingen ges ökar dödligheten vid ett hjärtstopp med cirka 10 procent per minut. Därför är snabb hjärt-lungräddning så viktig.

Hjärtstartaren ”startar om” hjärtat via en elektrisk signal och hjärtat återfår sin normala rytm.

Den vanligaste orsaken att hjärtat plötsligt stannar är att personen fått en så kallad hjärtinfarkt och hjärtat försätts i kaos. Då pumpas inte blodet runt i kroppen.

Varningssignaler är ihållande smärta i bröstkorg, i buk och i vänster arm.

Vid smärta som inte går bort på 15 minuter ska du alltid ringa 112.

Källa: Svenska rådet för hjärt- och lungräddning

Isabella Iverus
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbilarna som kan rädda liv: "14 000 kronor är ju faktiskt ingenting"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig