info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggavtalet klart

Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) sa ja till medlarnas bud. Arbetsmiljöcertifieringen finns med i avtalet. - Vi har fått en helhetslösning som vi är nöjda med, säger Hans Tilly, förbundsordförande i Byggnads.

I det nya ettåriga avtalet höjs lönen med 774 kronor per månad, vilket motsvarar 2,6 procent. För yrkesarbetare räknas lönen upp med 4:45 kronor per timme. Grundlönen hamnar på 136:50 kronor och de nya nivåerna gäller från löneperioden som börjar efter den 29 februari. Även timlönen för städpersonal höjs med 4:45 kronor per timme.
– För byggstädarna innebär det en höjning värd 4 procent, vilket innebär en satsning på de lägst avlönade i byggbranschen som ofta är Byggnads kvinnliga medlemmar, säger Hans Tilly.

Arbetsgrupp för bättre arbetsmiljö

Under avtalsförhandlingarna har Byggnads krav på en arbetsmiljöcertifiering varit föremål för heta diskussioner. Frågan har lösts genom att de ska tillsättas en arbetsgrupp.
– Detta ska vi göra tillsammans med facken och med övriga byggarbetsgivare. Arbetsgivarna har alltid hela ansvaret för arbetsmiljön och facken ska givetvis ha ett inflytande i frågan, säger Ola Månsson, vd på BI.

Nya ackordslistor

I avtalet har parterna även enats om ett par förändringar när det gäller ackordslistor. Det handlar om nya listor för ställningsbyggare och undertaksmontörer.
– Nu när det finns en överenskommelse om prestationslönesystem för dessa grupper så finns det förutsättningar för en bra löneutveckling, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggavtalet klart

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig