info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggavtal strider mot personuppgiftslagen

Det är ett intrång i den personliga integriteten att Byggnads behandlar icke-medlemmars löneuppgifter. Kollektivavtalet strider mot personuppgiftslagen. Det har Datainspektionen beslutat om i dag.

Efter att det nya byggavtalet slöts i våras lämnades en anonym anmälan in till Datainspektionen. Anmälaren hävdade att avtalet stred mot personuppgiftslagen (PUL) och att Byggnads inte har rätt att behandla icke-medlemmars löneuppgifter.
Byggnads hävdar å sin sida att man behöver behandla löneuppgifter för alla byggnadsarbetare, även icke-medlemmar, för att kontrollera att kollektivavtalet följs.
Nu har Datainspektionen fattat beslut i frågan och kommit fram till att kollektivavtalet strider mot PUL och att det är ett intrång i den personliga integriteten.
– Den enskildes intresses för skydd av den personliga integriteten väger tyngre än  Byggnads intresse att behandla uppgifterna, säger Hélène Samuelsson, jurist och handläggare av ärendet på Datainspektionen (DI).
Datainspektionen säger vidare att om en person står utanför en fackförening saknas den naturliga kopplingen som finns mellan föreningen och dess medlemmar. Datainspektionen grundar sitt beslut på vad som gäller enligt PUL och Europarätten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggavtal strider mot personuppgiftslagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig