info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

Byggare, se upp för mardrömsväxten – "Dömt att misslyckas"

Mardrömsväxten sprider sig i Sverige och blir allt vanligare. Naturvårdsverket tipsar om hur du ska gå till väga om du som byggnadsarbetare skulle påträffa parkslide.

Foto: Mostphotos

Parkslide planterades för över hundra år sedan i Sverige, men då visste man inte om dess potentiella skadeverkan. Det största problemet är att den breder ut sig över allt växtliv och slår ut andra växter. Växten med de gröna bladen och den grova, ihåliga stammen kan bli mellan 50-250 centimeter hög. Men det är framförallt växtens kraftiga rotsystem som orsakar all skada.

Flera svenskar har på senare år vittnat om hur växten trängt in i deras hem. Rötterna kan till och med tränga igenom betong och leta sig in i avloppssystem även om det inte är jättevanligt, enligt Henrik Lange, handläggare vid Naturvårdsverket.

– Har rötterna gått upp genom rör, är det förmodligen de gamla rören i betong och då är det en rejäl växt. Om jag vore byggnadsarbetare, hade jag ringt efter hjälp.

Tyvärr är det mycket som kan gå fel om man försöker ta hand om växten själv. Det värsta du kan göra är att sätta fart på tillväxten. Har man redan ett buskage som står orört ska man inte stimulera jorden omkring det genom att exempelvis kratta.

Foto: Dengarden.com

– Det räcker med att du kliver i det som blir kvar efter gräsklipparen. Då blir det en stor risk för spridning med dina egna fotsulor när du går fram och tillbaka. Det är onödigt, säger Henrik Lange.

Om du som plattsättare skulle upptäcka parkslide just där du ska utföra ditt arbete är det enligt Henrik Lange bäst att använda sig av yrkesmän på en gång för att minska risken för spridning.

– Om man försöker gräva det för hand är det dömt att misslyckas. Det är lätt att tänka att det bara är här jag ska lägga plattorna så jag gräver där. Men det är inte så lätt. Om man inte vet säkert att man fått bort alla rötter riskerar man att det kommer igen och gör det ännu värre.

Här kan du läsa mer om växten. 

Expertens tips
  • Ta hjälp. Risken för spridning är stor och kan förvärras om det hanteras på fel sätt. Ring till något av de företag staten har tecknat ramavtal med för bekämpning av invasiva arter. Information finns på Naturvårdsverkets hemsida.
  • Lär dig att känna igen den. Om du känner igen de orangea rötterna, den bambulika stammen och de äggformade, gröna bladen är det lättare för dig att inte begå några misstag.
  • Klipp av skotten. Om växten är ny och liten, går det att klippa av skotten så fort de växer fram för att svälta den.
  • Var noggrann med avfallet. Det minsta lilla från växten kan skapa en ny planta, därför är det viktigt att du inte lägger avfallet på komposten utan slänger det i täta säckar som sedan eldas upp.
Ines Svedin, reporter

Du läser: Byggare, se upp för mardrömsväxten – "Dömt att misslyckas"