info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggare krävs på 116 miljoner: ”Bristande fackmannamässighet”

116 miljoner kronor. Så mycket kräver Trafikkontoret i Göteborg i skadestånd för bristande fackmannamässighet. Notan är sänd till byggföretaget Cowi.

116 miljoner kostade allt strul vid bygget av Hisingsbron, menar Trafikkontoret i Göteborg. Foto: Mostphotos

Det handlar om Hisingsbrobygget, som har kantats av många skandaler. Hiss- och trapptornen fick rivas och byggas upp på nytt igen efter att sprickor upptäcktes i betongen.

Sedan var det bucklor i lyftspannet som väckte misstankar om konstruktionsfel. Förstärkningsåtgärder vidtogs och fick godkänt i somras, men arbetet med hiss- och trapptorn fortsätter.

– Det har lett till förseningar som har sitt ursprung i konstruktionshandlingarna, säger Christer Niland på Trafikkontoret i Göteborg, till tidningen Byggvärlden, som var först om att rapportera om skadeståndskraven.

Cowi har bestridit samtliga krav.
– Trafikkontoret behöver specificera på vilka grunder de kräver ersättning vilket de hittills gjort enbart för några av kraven, skriver Cowi:s kommunikationschef Pontus Haag till Byggvärlden.

Trafikkontoret har räknat ihop kostnaderna för byggstrulet och anser att projektet blivit 116 miljoner dyrare, men kommer i praktiken, om kommunen får gehör i domstol, inte att få mer än en 20 miljoner från Cowi enligt avtalet.
– Att vi kräver 116 miljoner, beror på att vi sammanställt det som vi anser vara skador i entreprenaden, säger Niland till Byggvärlden. Han hoppas på ytterligare 30 miljoner i försäkringspengar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggare krävs på 116 miljoner: ”Bristande fackmannamässighet”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig