info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggarbetsgivarna positiva till granskningsbolag

Sveriges Byggindustrier är positiv till Byggnads förslag att starta granskningsbolag. Även om ett granskningsbolag inte är en lösning i de pågående förhandlingarna. – De gör rätt som går den här vägen och renodlar verksamheten, säger Bo Antoni, vd på Sveriges Byggindustrier.

Domen om granskningsarvode i Europadomstolen slår fast att redovisningen hur granskningsavgiften används inte är tillräckligt tydlig. Därför vill nu Byggnads starta ett separat granskningsbolag, där mätning och granskningsarvoden ingår.
– Men vi tror att det är en klok strategi, även om det är upp till Byggnads att besluta om det. Det underlättar om man särskiljer olika verksamheter för att skapa transparens, säger Bo Antoni, vd på Sveriges Byggindustriers.

Sveriges Byggindustrier har själva ett liknande system. Ett servicebolag sköter service till medlemsföretagen vad gäller BI:s näringsverksamhet. Den ideella verksamheten, exempelvis förhandlings- och opinionsverksamhet sköts i förbundet.
– Vår erfarenhet är att det inte alltid är självklart att veta vart gränsen går vad det gäller ideell och näringsverksamhet. Men det är mycket bättre att gränsa av verksamheten i ett bolag, säger Bo Antoni.
Byggnads hoppas att ett granskningsbolag ska bli en del av en lösning i avtalsrörelsen. Granskningsarvodet har hittills varit huvudfrågan i de pågående förhandlingarna, där parterna fortfarande står långt ifrån varandra.
Bo Antoni tycker däremot inte att Byggnads förslag om granskningsbolag har kommit närmare en lösning i förhandlingarna.
– Nej. Det har ingenting med avtalsrörelsen att göra, säger Bo Antoni.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggarbetsgivarna positiva till granskningsbolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig