info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggarbetet stoppades inte på Leklandet

Arbetsmiljöverket föranmälde sitt besök på Lek-och Buslandet i Örebro. Därför var arbetsplatsen välstädat vid inspektionen. – Arbetsmiljöverket gör inte ett effektivt jobb. De skulle kunnat ha stoppat arbetsplatsen, säger Gints Kaplers, tolk på Byggnads i Örebro.

Det har stormat kring det stora Lek- och Buslandet som byggs i Örebro.
Vidriga arbetsmiljöförhållanden har rapporteras i flera medier den senaste veckan. Byggnadsarbetare från Rumänien, Slovakien och Polen sover på madrasser på byggarbetsplatsen bland lösningsmedel och byggdamm. De utländska byggnadsarbetarna tjänar 60 kronor i timmen.
– Det är det värsta jag har sett, säger Gints Kapers, som besöker många arbetsplatser med utländsk arbetskraft.
Gints Kaplers och Ulf Kvarnström, regionalt skyddsombud på Byggnads Örebro, besökte Lek- och Buslandet redan den 25 januari. Då fanns det många och stora brister i arbetsmiljön. Bland annat fanns det sågmaskiner utan skydd, massor av träfiberdamm, ingen brandsläckningsutrustning och tinnerbaserade färger användes, vilket är förbjudet.
– Byggnadsarbetarna använde också ett tvåkomponentsplast, synolite, som frigör isocyanater och är explosiv. Men det fanns inga säkerhetsdata och byggnadsarbetarna hade ingen särskild utrustning, säger Ulf Kvarnström.

Byggnads kontaktade Arbetsmiljöverket och skickade över bilder. Ulf Boström, Arbetsmiljöverkets inspektör, kontaktade då ägaren Mikael Andréasson, innan han besökte arbetsplatsen. Följden blev att arbetsplatsen var välstädad när Arbetsmiljöverket besökte den.
– Det enda som brast var att arbetsmiljöplanen inte var tillräckligt bra, säger Ulf Boström.
Har ni funderat på att ändra rutinerna och inte föranmäla besöken?
– I det här fallet ville jag prata med ägaren och ställa några frågor innan. Men vi har inte så mycket resurser vad det gäller inspektioner och ska täcka in ett stort område, säger Ulf Boström.
Gints Kaplers är missnöjd och tycker att svenska myndigheter skulle kunna agera mycket mer effektivt för att få bukt med problemen med utländsk arbetskraft.
– Problemet är att Arbetsmiljöverket informerar om att de ska komma. Det är som polisen ringer en kriminell och säger att man ska hälsa på dem, säger han.

Lek- och Buslandets ägare Mikael Andréasson förnekar att byggnadsarbetarna har utsatts för farliga färgångor eller slipdamm och sovit på arbetsplatsen. Mikael Andréasson hävdar också, enligt Nerikes Allehanda, att byggnadsarbetarna tjänar mellan 15 000 och 17 000 kronor i månaden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggarbetet stoppades inte på Leklandet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig