info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygga pepparkakshus med familjen: Så här gör du

På bygget kan det vara en utmaning att få flyt på jobbet och att få alla yrkesgrupper att samarbeta fullt ut. Men sannolikt är den lagbasrollen enkel jämfört med årets tuffast bygge – pepparkakshuset med familjen.

Bygga pepparkakshus med familjen

Bygga pepparkakshus med familjen. Det är kanske årets svåraste byggprojekt. Oavsett om du ska smälla upp en liten eller stor kåk så krävs det förberedelser för alla sorters händelser. Räkna med att vad som helst kan hända som avbryter byggprocessen.

Här guidar vi dig i din roll som lagbas för pepparkakshusbygget, där barnarbete premieras och svinnet är enormt.

Planering

Alla byggen kräver planering och framförhållning – även ett pepparkakshus. En avgörande fråga före byggstart är om du ska tillverka byggmaterialet till stommen själv – alltså degen – eller om du ska köpa färdig. Att göra en egen deg kräver mycket mer tid. Fördelen är att du får degen precis som du själv vill – både till konsistens och smak. Och se till att ha allt byggmaterial och verktyg hemma innan ni drar igång. Besvikna medarbetare som måste ta en paus kan leda till en mindre katastrof.

Vinter på bygget – håll koll på det här!

Se till att hålla alla på ett gott humör. Foto: Anders Kretz

Prefab kan vara ett alternativ

Ett annat projekteringsbeslut är valet mellan fabrikstillverkade pepparkakselement från matbutiken eller egen tillverkning. För den som väljer att göra hela processen – egen deg och egna pepparkakselement – kan bygget dra ut på tiden. En förhoppning om en mysig familjepepparkaksbyggarhelg kan snabbt bytas ut mot nattarbete och en veckas mardröm.

Bygg ett starkt lag

Barnarbete är väldigt vanligt vid denna typ av projekt. Frågan är när de ska släppas in i processen? Redan från start vid degtillverkningen eller när stommen är rest, sockerlimmad och klar? Om du som lagbas misslyckas på den här punkten, om du inte lyckas balansera upp ett arbetslag som både är effektivt och uthålligt, riskeras hela projektet att smulas sönder. Rekommenderar fingertoppskänsla där nyckelorden är rättvisa och tålamod. Samtidigt är det kanske viktigare än någonsin att få rätt medarbetare på rätt plats. Och kom ihåg att räkna med magknip och därmed manfall vartefter.

Finlir på gavelspetsen. Foto: Colourbox

Slutspurten

När taklagsfesten är över är det dags för finputsen. Vad ska det vara för beklädnad på taket och vilken färg ska det vara på spritsen? Här är det viktigt att släppa fram alla kreativa krafter och idéer även om de inte svarar upp mot just din bild av ett drömhus. Allt för att behålla en god stämning. Men samtidigt – som lagbas kan du inte godkänna några allt för tydliga byggmissar ­eller?
Räkna med enorma mängder av svinn i detta läge – speciellt om du väljer Non-Stop som takpannor. Köp minst dubbel mängd!

Julfrid

Förhoppningsvis är huset klart i god tid före jul utan alltför mycket osämja inom bygglaget. Och kom ihåg – trots byggnadens förgänglighet är bygget ett minne som bygglaget bär med sig tillsammans genom hela livet. Lycka till och God Jul!

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygga pepparkakshus med familjen: Så här gör du

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig