info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygg-vd vill skydda flyktingar mot oseriösa: ”Jag kan anställa 300”

Flyktingar sprider sig nu över Europa. Till Sverige kommer det flera tusen varje dag. Benjamin von Jahf, vd på Ehrab, vill nu att alla seriösa byggföretag förbereder sig för att skydda flyktingarna mot oseriösa i byggbranschen.

Benjamin von Jahf är vd på bemanningsföretaget Ehrab vill att fler byggföretag ska ta ansvar och ge flyktingar från Ukraina byggjobb som följer kollektivavtalet. Foto: Pressbild Ehrab/ Rickard Olausson

Benjamin von Jahf är vd på bemanningsföretaget Ehrab. Företaget har drygt 300 anställda byggnadsarbetare.

– Jag fruktar att det ska bildas en våg av modernt slaveri om inte de seriösa byggbolagen tar ansvar och anställer flyktingar från Ukraina. Om ingen gör något kommer oseriösa i byggsektorn utnyttja situationen genom att ge dem jobb med låg lön och dålig arbetsmiljö. Helt utan kollektivavtal. Dessutom skulle de seriösa byggbolagen som anställer ta ansvar för att lyfta de här personerna bort från ett bidragsberoende.

Benjamin von Jahf berättar att de på företaget har stora problem med att hitta kvalificerad arbetskraft. Att de jagar allt vad de kan men att det idag är helt omöjligt att få tag i byggnadsarbetare. Och det gäller många yrkesgrupper på bygget.

Hur många från Ukraina skulle kunna få ett byggjobb på Ehrab?

– Vi har i dag lite över 300 yrkesarbetare anställda. Helt ärligt så skulle vi kunna anställda 300 till, men det finns inte. Vi är beredda att anställda och vi gör det gladeligen.

Benjamin von Jahf är själv flykting. Han kom till Sverige från Kurdistan på 1980-talet.

– Sverige var inte så vana vid flyktingar då, utan tidigare hade det mest handlat om arbetskraftsinvandring. Så det fanns ingen plan för flyktingar från krig.

Tyvärr har vi inte lärt oss så mycket trots att det hänt flera gånger nu

Sedan har han på nära håll kunna följa hur flyktingvågorna från Balkan och Syrien.

– Tyvärr har vi inte lärt oss så mycket trots att det hänt flera gånger nu. Folk kommer inte in i samhället och det tar många gånger tio år innan de får ett jobb och klarar sig utan bidrag. Det får inte hända igen.

Tror du den seriösa delen av byggbranschen ta ansvar den här gången?

– Jag hoppas verkligen att Byggsverige gör det.

Även om det jobbar en del kvinnor inom bygg i Ukraina (bland annat som kranförare och målare) är det liksom i Sverige en mansdominerad bransch.

– Det kan komma över 200 000 flyktingar till sommaren. De flesta just nu är kvinnor och barn men jag tror att när nästa våg kommer så lär det bli fler män med tanke på anhöriginvandringen, säger Benjamin von Jahf.

– Det kommer garanterat komma folk som är duktiga som har kompetens inom bygg. De är redan utbildade och flera har säkerligen jobbat många år ute i Europa. Ofta väljer ukrainarna inte Sverige och Norden utan andra delar av kontinenten, men nu när deras familjer eventuellt flytt till Sverige finns det all anledning och tro att de följer efter.

Ännu har Ehrab inte anställt någon byggnadsarbetare från krigets Ukraina. Däremot pågår förberedelser då man söker tolkar och rekryterare.

– Ingen vet ju vad som händer de kommande månaderna. Förhoppningsvis får vi ett snabbt slut, men jag kan inte se det. Jag tror att det blir långvarigt och att det kommer komma hit större mängder flyktingar. Då måste vi ha en struktur på plats för att kunna anställda. Och vi är definitivt beredda på att göra det.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygg-vd vill skydda flyktingar mot oseriösa: ”Jag kan anställa 300”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig